Advarer mot dronebruk under vinterøvelse

ØKT AKTIVITET: Forsvaret varsler om økt militæraktivitet langs veiene i Indre Troms neste uke.

ØKT AKTIVITET: Forsvaret varsler om økt militæraktivitet langs veiene i Indre Troms neste uke. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Et tosifret antall droner fulgte militærøvelsene Rein 1 og Rein 2 i fjor. Nå advarer Forsvaret.

DEL

Førstkommende mandag starter militærøvelsen Joint Reindeer, som vil foregå mellom Evenes i sør og Bardufoss i nord.

Over 5000 soldater skal delta på øvelsen, hvor Hæren får bidrag både fra Sjø- og Luftforsvaret, Heimevernet, samt allierte styrker, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Joint Reindeer er den nest største øvelsen i Forsvaret i 2018, og karakteriseres som en generalprøve før høstens store NATO-øvelse Trident Juncture.

Økt trafikk

Forberedelsene til øvelsen fører allerede til økt militæraktivitet langs E6, og enkelte fylkesveier.

- Hæren anbefaler sivile trafikanter å påregne ekstra tid, om de skal ferdes i disse områdene. Det vil som en del av øvelsen bli etablert kampsoner langs veiene, og disse vil bli godt merket. Sivile trafikanter bes om å være ekstra varsomme når de ferdes i de merkede kampsonene, og følge midlertidige fartsgrenser for å unngå uhell, skriver Forsvaret.

I tillegg til brigadens avdelinger deltar US Marines (USMC) og Royal Netherlands Marine Corps (RNLMC) med til sammen 350 soldater.

Nord-Hålogaland heimevernsdistrikt 16 (HV-16) gjennomfører i perioden 2-7. mars øvelse Åsgård som er en integrert del av Joint Reindeer. HV har med rundt 600 soldater.

Advarer mot droneaktivitet

Det har under tidligere militærøvelser i Indre Troms blitt observert flere sivile droner i eller i nærheten av øvelsesområdet. Forsvarer understreker at denne typen aktivitet ikke er tillatt, uten at det er avklart på forhånd.  

- Forsvaret henviser i denne anledning til paragraf 34 i «forskrift om luftfartøy som ikke har fører ombord». Der står at det ikke er tillatt å fly slike luftfartøy over, eller i nærheten av der det er militær øvingsaktivitet. Paragrafen gjelder droner og modellfly, og all slik aktivitet der Forsvarets personell befinner seg. Det oppfordres til at sivile dronepiloter tar kontakt med Forsvaret på forhånd og avklarer eventuelle flygninger, slik at det ikke kommer i konflikt med Forsvarets luftfart og sikkerheten på bakken, skriver Forsvaret.

Både forsvarsministeren og forsvarsjefen vil besøke øvelsen, som avsluttes 11. mars.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken