Dette er vinnerne av historisk UiT-pris

MILLIONPRIS: UiT-rektor Anne Husebekk kunngjorde tirsdag hvem som ble vinnerne av historiens første Mohnpris og to millioner kroner.

MILLIONPRIS: UiT-rektor Anne Husebekk kunngjorde tirsdag hvem som ble vinnerne av historiens første Mohnpris og to millioner kroner. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Vinnerne av den internasjonale Mohnprisen ble i dag kunngjort av rektor Anne Husebekk.

DEL

Prisen på to millioner kroner for forskning og utviklingsarbeid i Arktis gikk blant mange nominerte til forskningsgruppa «The meaning of Ice» fra Alaska, Canada og Grønland, og havforskeren dr. Eddy Carmack.

Kunngjøringen av historiens første vinnere av Mohnprisen ble i dag avholdt ved Árdna – universitetets samiske kulturhus i Tromsø. UiT-rektor Anne Husebekk stod for kunngjøringen. 

- Det er en pris som peker mot nord, og som er knyttet til fremragende forskning på Arktis. Vi tror prisen bidrar til å sette Arktis på kartet, og premierer den forskningen som er på området, sier hun til Nordlys.

- Verdige vinnere

«The meaning of Ice» består av 13 forskere og urfolkseksperter, og blir beskrevet som et unikt eksempel «på et samarbeid mellom akademikere og urfolkseksperter som har gitt oss ny kunnskap om og forståelse av den arktiske sjøisens dynamikk».

- Spesielt med denne prisen er at den er faguavhengig, så de som driver med samfunnsforskning, humaniora, naturvitenskap eller en kombinasjon kan alle vinne. «The Meaning of Ice» er en av disse vinnerne, som er naturvitenskapelig basert, men kombinerer det med urfolkskunnskap som en viktig del av prosjektet.

Klimaforsker, professor emeritus og oseanograf vant på sine bidrag til forståelse av fysiske prosesser i Polhavet, men det ble også lagt vekt på hans arbeid med klima i Arktis og fokus på urfolkssamfunn i utvelgelsen.

Kriteriene vinnerne har blitt målt ut i fra er forskning og utvikling, anerkjennelse i sitt felt og å ha fremmet viktige saker for utviklinga i Arktis. Husebekk sier vinnerne var utrolig glade for prisen.

Ledende i Tromsø

Gjennom Mohnprisen ønsker NNVA, TFS og UiT å hedre kunnskapsbyggere som har bidratt med banebrytende ny innsikt i Arktis og nordområdene, står det skrevet på UiTs nettsider.

Det er Academia Borealis Nord-Norges vitenskapsakademi (NNVA), Tromsø forskningsstiftelse (TFS) og UiT Norges arktiske universitet (UiT) som har opprettet prisen.

Mohnprisen skal deles ut i januar, i forbindelse med den internasjonale konferansen Arctic Frontiers 2018. Prisen deles ut annethvert år.

Artikkeltags