Nytt Tromsø-senter får 42 millioner kroner for å forske på kvinnefotball

SKAL FORSKES PÅ: Nå skal kvinnelige fotballspillere forskes på. Her er Ina Birkelund i aksjon for TIL sitt damelag.

SKAL FORSKES PÅ: Nå skal kvinnelige fotballspillere forskes på. Her er Ina Birkelund i aksjon for TIL sitt damelag. Foto:

Tre fakulteter fra UiT skal samarbeide for å forske på kvinnelige fotballspillere.

DEL

Det er Tromsø forskningsstiftelse og Norges Arktiske Universitet (UiT) som går inn med 21 millioner hver for å starte et nytt senter for forskning på kvinnefotball. Førstnevnte ble stiftet i 2007 av Trond Mohn, og baserer seg også på donasjoner fra den gavmilde bergenseren, som blant annet har bidratt med over 120 millioner kroner til Tromsø IL.

Senter for kvinnefotball vil starte med sin forskning i høst, og den vil pågå frem til 2023. De vil ansette tre doktorgradsstudenter, i tillegg til at en rekke internasjonale forskere vil bidra.

Forskningsleder Svein Arne Pettersen sier at målet er at kvinnefotball kan nå nye høyder.

– Hovedmålet er å få fundamental innsikt i hva som påvirker prestasjonsevnen og den generelle helsen hos kvinnelige elitespillere, og kunne tolke funnene slik at norsk, og internasjonal, kvinnefotball kan nå nye sportslige høyder med sunne spillere, sier han, og legger til:

– Prosjektet er viktig fordi det finnes lite forskning på kvinneidrett.

- Store hormonelle forskjeller

Pettersen sier at forskningsresultater ofte bare blir overført fra menn til kvinner, til tross for store forskjeller.

– Hittil har vi i hovedsak overført resultater fra treningsstudier utført på menn til kvinner, selv om vi vet at det mellom kjønnene blant annet er store hormonelle forskjeller som for kvinnenes del varierer i løpet av menstruasjonssyklusen, sier han.

Det er tre fakulteter som skal samarbeide med prosjektet, ettersom at det kan deles inn i tre hovedområder. En av forskningsgruppene skal forske på fotballfysiologi, psykologi og medisin for å få innsikt i disse helse-faktorene hos kvinnelige elitespillere.

Gruppe nummer to skal ivareta systemer for datasikkerhet og bruk av kunstig intelligens i prosjektet, og en tredje gruppe skal forske på klubborganisasjoner sett i et kjønnsperspektiv.

Norges største idrett for kvinner

Rektor ved UiT, Anne Husebekk, er fornøyd med de nye planene.

– Prosjektet som nå etableres ved UiT er spennende og faglig bredt med forskning på kvinnelige idrettsutøvere. Det er for øvrig på høy tid at idrettsforskning tar kjønnsforskjellene inn som et sentralt element i sin forskning – og ekstra hyggelig at det er UiT som viser vei, sier hun.

Fotballprofil Lise Klaveness har vært en sentral skikkelse i jentefotballen i årevis, og har spilt 73 a-landskamper for det norske landslaget. Hun er naturligvis begeistret for det nye senteret.

– Fotball er Norges største idrett for kvinner. Vi har over hundre tusen aktive jenter og kvinner i fotball. Økt kunnskap om jenters fysiske forutsetninger i idretten er svært viktig både for å tilrettelegge i bredden, men også for å henge med i den eksplosive utviklingen som skjer i toppfotballen internasjonalt. At UiT åpner et senter dedikert kvinnefotball er et sterkt og godt signal for alle våre utøvere, sier hun.

Artikkeltags