Slik fikk Erling tatt det unike bildet av isbjørnens dødslek

BRUTAL VIRKELIGHET: Sel er mat og forlystelse for en isbjørn. Selen er allerede drept, men blir likevel filleristet så vanndråpene skvetter.

BRUTAL VIRKELIGHET: Sel er mat og forlystelse for en isbjørn. Selen er allerede drept, men blir likevel filleristet så vanndråpene skvetter. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Det er sjelden folk får oppleve hvor rå og brutal naturens virkelighet kan være, som når en isbjørn tar en sel.

DEL

- Isbjørnen drev i ganske lang tid og styrte med selen, omtrent som når en katt leker med en mus den har fanget. Isbjørnen bruker selen til å trene seg opp til å bli en bedre jeger, sier UiT-professor Erling Sverre Nordøy som har tatt dette isbjørnbildet i drivisen utenfor Øst-Grønland.

Nordøy er toktleder på forskningsfartøyet «Helmer Hansen» som har vært på et drøyt to uker langt forskningstokt med studenter på østkysten av Grønland.

Lkete med død sel

Han forteller at isbjørnen hadde holdt på å leke med selen en god stund uten å drepe den. Da dette bildet ble tatt, var selen livløs, men isbjørnen holdt fortsatt på å leke med den døde selen.

De som er med på toktet er foruten båtmannskapet 14 bachelor- og mastergradsstudenter, en doktorgradsstudent, to forelesere og to eksterne forskere. De er på et praktisk feltkurs i arktiske biologi for å studere selens fysiologi. Og de har sett ganske mange grønlandssel i området hvor de har oppholdt seg. Toktet startet fra Tromsø 3. april, og avsluttes når «Helmer Hansen» er tilbake i Tromsø onsdag i denne uka.

Årlig feltkurs

Universitetet har hatt slike feltkurs hvert år siden 2006, og det er bare tredje gang de har observert isbjørn på disse toktene ved drivisen ved Grønland.

- Det er ikke vanlig at vi treffer på isbjørn på disse turene, men vi hadde også en tilsvarende episode i fjor da vi også traff på en isbjørn som lekte med en sel den hadde fanget, forteller Nordøy.

Isbjørnbildet er tatt på ganske lang avstand med godt kamerautstyr, så lang avstand at isbjørnen ikke lot seg forstyrre i det han holdt på med selv om han hadde tilskuere.

- Det var nok en berikende opplevelse for studentene. Isbjørn er et rovdyr som skal overleve krevende arktiske forhold. Mange har nok litt romantiske forestillinger om isbjørnen. Å få se noe slikt, øker forståelsen for hvordan polar dyr opptrer, sier Erling Sverre Nordøy.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken