Skal plassere 10.000 antenner ut i nord - mange av dem i Skibotn

Artikkelen er over 3 år gammel

Spleiselag sikrer tredimensjonal forskningsradar, som kan forstå atmosfæren over Arktis.

DEL

Den tredimensjonale forskningsradaren skal blant annet undersøke romvær over Arktis, heter det i en pressemelding fra EISCAT tirsdag morgen.

EISCAT består av radarsystemer på fastlandet i de nordiske landene og på Svalbard og. EISCAT brukes til studier av den øvre atmosfæren på høye nordlige breddegrader.

Deler av forskningsutstyret plasseres i Skibotn i Troms. Ca 10.000 antenner skal plasseres tre steder i nord: Skibotn, nær Kiruna i Sverige og nær Kaaresuvanto i Finland.

Norge bidrar med til sammen 288 millioner kroner til det nye radarsystemet.

−Jeg er glad for at alle landene i EISCAT-samarbeidet er enige om å spleise på dette nye radarsystemet. Det vil være et stort skritt fremover for den internasjonale romforskningen, og vil selvfølgelig også være viktig for den norske romvirksomheten, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, i pressemeldingen.

−Denne utstyrsoppgraderingen kan få stor betydning for forskningen. I tillegg vil den være et godt tilskudd til eksisterende EISCAT-radarer blant annet på Svalbard, og vil dermed også gjøre polarforskning mer relevant utenfor Svalbard, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

I 2021 skal radaren etter planen tas i bruk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken