Om bord på den 120 meter lange og 14.000 tonn tunge dieseldrevede isbryteren er det 83 personer; 24 forskere og en mannskap på 59 personer. Skroget på isbryteren stikker hele 10 meter dypt, noe som kommer godt med for å unngå skader på propellen når skipet skal gå gjennom opptil flere meter tykk is.

Polisen er imidlertid på langt nær så tykk som den var inntil midten av 1990-tallet. Ifølge kaptein Anthony Potts blir den flerårige isen tynnere og tynnere. Han regner med å støte på is som i gjennomsnitt er to-tre meter tykk på ferden over polpunktet.

Møter svensk isbryter

«Louis S. St-Laurent» møter onsdag «Oden» ved Svalbard, et svensk forskningsskip som også er isbryter. Sammen skal de gå til polpunktet og kartlegge havbunnen i Polbassenget og isområdene nord for Canada.

«Louis S. St-Laurent» har også kartlagt havbunnen på turen fra Canada til Tromsø som et ledd i et internasjonalt forskningssamarbeid. Blant annet har de tatt bilder av kjempestore undersjøiske vulkaner langs Atlanterhavsryggen.

3,6 millioner liter diesel

«Louis S. St-Laurent» ankom Tromsø natt til onsdag i forrige uke. Båten har byttet mannskap, bunkert proviant og diesel og foretatt vedlikeholdsarbeider. Og det er ikke småtterier som går med av drivstoff på en så stor båt mens den er i isen.

Dieseltankene rommer 3,6 millioner liter diesel når det forlater Tromsø. Ifølge kapteinen er årsaken til at man starter toktet fra Troms, at det er enklere å nå de områdene man ønsker å kartlegge herfra. Denne turen blir fjerde gang «Louis S. St-Laurent» tar seg fram til polpunktet. Også på fjorårets tokt til Nordpolen, startet ferden fra Tromsø.

Lite utforsket

- Polhavet er det minste og det minst utforskete havet i verden, sier forskningsleder Mary-Lynn Dickson.

Toktet over polpunktet og til Coppermine helt nordvest i Canada er beregnet å ta 47 dager. 20. september er det planen at «Louis S. St-Laurent» skal være framme i Coppermine. Årets tokt er den femte og siste i det internasjonale samarbeidsprosjektet for å kartlegge havbunnen i nord.

«Louis S. St-Laurent» er bygd i 1969 og er snart 50 år gammel, men den er fortsatt den canadiske kystvaktas flaggskip. Skipet var gjennom en omfattende renovering og oppgradering på 1990-tallet. Planen var å ta den ut av drift neste år, men dette er nå utsatt.