Så mye kan det koste deg om du har sommerdekk på vinterføre

Illustrasjonsfoto: Gjensidige

Illustrasjonsfoto: Gjensidige

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

- Vi ser dessverre at mange venter alt for lenge med å få på vinterdekkene, noe som kan føre til en smell både på bilen og på forsikringen, sier Pål Rune Eklo, informasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige.

I fjor ble det meldt inn over 1400 bilskader til en prislapp på rundt 25 millioner kroner til forsikringsbransjen i Tromsø fra oktober til desember. I Troms fylke ble det meldt inn 2800 skader i disse månedene i fjor til totalt 57,7 millioner kroner. Det viser tall fra Finans Norge på alle rapporterte skader til norske forsikringsselskap.

Første dag med snøfall

Gjensidige sier beregninger de har gjort viser at antall skader dobler seg når det er dårlig vær på vinteren. I dag er det ventet første dagen med snøfall i Tromsø denne vinteren. Slike dager er typiske ulykkesdager.

- Vi ser at på slike dager fordobler antall ulykker seg, sier Eklo.

Han utdyper at det kan skyldes at mange er litt rusten på vinterkjøring. 

- Det ser ut til at vi etter mange måneder med bar asfalt trenger tilvenning til vinterføret igjen. Vær ekstra oppmerksom på nattefrost og når snøen kommer, sier Eklo.

Venter for lenge med å skifte dekk

Han påpeker at det også kan skyldes det faktum at mange venter i det lengste med å skifte til vinterdekk.

- Mange har en uvane med å vente for lenge med dekkskiftet. Det er du som sjåfør som har ansvaret for at bilen du kjører er riktig skodd, sier Eklo.

LES OGSÅ: Hvis du ikke har gjort dette nå, kan det koste deg dyrt

Og har du sommerdekk på vinterføre kan det bli dyrt.

- Det kan resultere i redusert erstatningen med mange tusen kroner dersom uhellet skulle være ute, sier Eklo.

Han forteller eksempelvis at en bileier fikk en avkortning på 25.000 kroner etter en ulykke med sommerdekk på meget glatt føre i 10-20 km/t. Det hadde frosset på veien da bileier skulle reise hjem fra hytta. Bilen var helt ute av kontroll og skled inn i to parkerte biler på hver side av veien. Da forsikringen skulle gjøres opp resulterte det da altså i at kunden fikk utbetalt 60.000 kroner med en avkortning på 25.000 kroner på grunn av at han hadde sommerdekk.

Et annet eksempel er en kunde som kjørte på sommerdekk på fem centimeter nysnø. Kunden sa han testet føret før kjøring og at det ikke var spesielt glatt, mens hendelsesforløpet sa det motsatte. Kunden fikk en avkortning på 25.000 kroner på forsikringsutbetalingen.

Eklo sier videre at det også finnes flere eksempler der kunder har kjørt med slitte sommerdekk på glatta og fått 100 prosent avslag når skaden skal gjøres opp.

- Vær sikker på at dekkene dine er innenfor kravene, hvis ikke er det på tide å spandere på seg nye vinterdekk, sier Eklo.

Piggdekk er tillatt fra 15. oktober i Nordland, Troms og Finnmark, og på vinterdekk er kravet 3 mm mønsterdybde, men Gjensidige sier de anbefaler minimum 4 mm på biler under 3500 kilo.

Artikkeltags