Edgar (52) forliste og forsvant på havet: - Det er et mysterium

YRKESFISKER: Edgar Leonard Hansen var yrkesfisker, og mye på sjøen med sjarken «Kristine». Natt til mandag for én uke siden, ble båten funnet på bunnen av Reisafjorden. Hansen er antatt omkommet, men ikke funnet.

YRKESFISKER: Edgar Leonard Hansen var yrkesfisker, og mye på sjøen med sjarken «Kristine». Natt til mandag for én uke siden, ble båten funnet på bunnen av Reisafjorden. Hansen er antatt omkommet, men ikke funnet. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Edgar fikk hjelp etter å ha grunnstøtt. Det var det siste noen så til ham. Seks timer senere var yrkesfiskeren sporløst borte.

DEL

En drøy uke etter at dykkere fant sjarken «Kristine» på 30 meters dyp i Reisafjorden, sitter Edgar Leonard Hansens to barn, Aleksander Johannesen og Kristine Vinje, igjen med mange ubesvarte spørsmål. Den sjøvante fiskeren hadde tatt sjarken med seg til Karlsøy den helgen. Han skulle på festivalen «Riddu Riddu» - bare rett over fjorden.

- Han drar dit hvert år, og det er jo enklest å gå med båt. Jeg snakket med han samme dag som han gikk over, forteller sønnen Aleksander Johannesen (27).

Alt var da som normalt. Men natt til mandag, da faren skulle ha vært på vei hjem, plukker HRS opp et signal fra båtens nødpeilesender klokken 03.10.

- Vi vet at han grunnstøtte, og at han fikk hjelp av en oppdrettsbåt til å komme seg videre. Båten kan vel ha fått seg en skramme i den sammenhengen, men ikke slik at den gikk ned, sier sønnen.

Feil kurs

Det han og søsteren i ettertid har stusset på, er hva Hansen i det hele tatt gjorde i området. Han var på helt feil kurs i forhold til hjemplassen Vannvåg.

- Med en sånn båt, som ikke går så fort, snakker vi mellom fire og fem timers gange fra Vannvåg til der båten ble funnet. Ingen vet hva han gjorde der, eller hvorfor han gikk den veien, når han skulle hjem.

Det er ikke det eneste spørsmålet søskenene sitter igjen med. For fra Hansen fikk hjelp etter grunnstøtingen, og til båten forliste, går det hele seks timer.

- Men forliset skjedde bare 20 minutters gange fra der han ble dratt av grunnen. Hva han gjort i alle disse timene, er det ingen som vet, sier Johannesen.

Hull i båten

Ifølge Johannesen er det er hull i båten, som ikke var der like etter at faren grunnstøtte. Hva som har skjedd i de timene han var alene, er en stor gåte.

- Jeg har gått gjennom alle mulige teorier. Når jeg har snakket med politiet, har jeg også spurt om alle mulige sammenhenger. Det som har skjedd er veldig mystisk, og det er mange ubesvarte spørsmål, sier Kristine Vinje (21).

De synes det er tungt å tenkte på at faren kanskje ikke vil få en begravelse. Håpet er at han vil bli funnet, og grunnen til at de  snakker med Nordlys, er at flest mulig skal huske saken hvis de finner faren.

- Det er folk som har forlist i nærområdet, som har blitt funnet på Sørøya i Finnmark. Her har man jo lett overalt, og selv om politiet tar opp søket igjen denne uken, er det ikke sikkert de finner han her, sier Johannesen.

- Pappa har kjente langs hele kysten i Norge. Han har drevet fiske i Porsgrunn og i Danmark, og kjenner folk overalt. Jeg tenker at jo mer vi forteller, jo mindre snakk blir det. Vi vil at folk skal vite hva som har skjedd, og at han er borte, legger søsteren til.

Glad i folk

De beskriver sin far som en sosial mann, som var glad i å treffe folk. Han var politisk engasjert i Senterpartiet, og opptatt av å skape levedyktige distriktskommuner.

- Han var en sterk motstander av at Karlsøy skulle være en del av storbykommunen Tromsø, forteller sønnen.

Edgar Leonard Hansen har tilbrakt hele sitt voksne liv på sjøen, og bestemte seg da han ble i 50-årene for å styre tiden sin selv.

- Han sa det faktisk ofte, at det var derfor han kjøpte båten. Han ville følge sin egen klokke, og være sin egen sjef. Han ville ikke være avhengig av noen andre enn seg selv, sier Vinje.

Kort tid etter han kjøpte båten, sank den ved kai i Vannvåg. Etter en fullstendig oppgradering, bestemte Hansen seg likevel for å drive videre.

- Men han fortsatte å plages med den. Hadde det vært min båt, ville jeg nok bare ha vraket den, men det var nok ikke så lett for han, sier Johannesen.

Håper på svar

Søsknene tror at noe skjedde etter at båten grunnstøtte, men de vet ikke hva.

- Han hadde ikke ankret opp, for ifølge politiet var ikke ankret ute. Jeg tror han må ha truffet noe i ettertid. Det var jo et stort hull i båten, sier han.

Han er sikker på at faren ville bedt om hjelp, hvis det hadde vært tid.

- Han ringte alltid broren sin, som også har båt, men ikke denne gangen. Såvidt vi vet, er det ingen som hørte noe fra han, sier sønnen.

Mens han har reist bort for å få litt pusterom, er søsteren hjemme i Vannvåg. Her er hun nærmeste nabo til faren, og henter inn post og ser etter huset hans. Den siste uken har hun ikke vært mye ute. Å treffe folk er en påminnelse om det som har skjedd.

- Jeg er selvfølgelig trist, har dårlig matlyst, og drømmer mye. Men jeg har nok ikke kjent på den store sorgen ennå. Jeg tror ikke den kommer før de finner han, eller han blir erklært død, sier hun.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken