Johann André Forfang klinket til med et kanonhopp i lørdagens hopprenn i Ruka. Det 137 meter lange hoppet sikret Tromsøværingen førsteplass helt til landslagskollega Robert Johansson hoppet meteren lengre og overtok den midlertidige ledertronen underveis i rennet. Lite skulle det bety da det kort tid etterpå kom en melding om at Forfang var blitt disket.

Årsaken til Forfangs diskvalifikasjonen var hoppdressen. Også Robert Johansson ble disket av samme årsak.

Det er ikke første gang Forfang tas i dresskontroll. I januar i år ble også 24-åringen disket. Da ble en startnekt utfallet. Denne gangen skjedde det hele i etterkant av hans første hopp.

– Sjokkert og frustrert

Det var en skuffet Johann André Forfang som snakket med Nordlys etter disken.

– Det er en sjekk som er utenfor rutine. De ønsket å måle luftgjennomstrømningen i dressen på oss. Regelverk sier 70 liter som skal slippe igjennom på et blåseinstrument som brukes i kontrollen. Vi hadde sjekket dressen og jeg var sikker på at den var god og trygg. Det er likevel slik at om man leiter lenge og godt nok så finner man alltids feil. Vi bruker jo et skumgummimateriale i dressen som gjør dette vanskelig. Jeg gikk i god tro om at den var lovlig. Da den ikke ble godkjent ble jeg rett og slett sjokkert og frustrert, sier en skuffet Forfang til Nordlys etter disken.

Robert Johansson ble også disket like etter Forfang. Sistnevnte avviser likevel at det var nordmennenes prestasjoner som var grunnen til den detaljerte sjekken.

– Nei, ikke for at vi gjorde det bra. Mer fordi vi hoppet med nye hvite dresser med et stoff som ingen andre bruker. Da var de på vakt mot oss nordmenn og skulle virkelig kontrollere oss, forteller Forfang.

Kanonhopp

Johann Andre Forfang, som tok Norges forrige pallplass i Ruka tilbake i 2017, kunne levere et kanonhopp på 137 meter og en poengsum som holdt til midlertidig ledelse. Ledelsen ble overtatt av landslagskollega Robert Johansson som hoppet meteren lengre. Tross gode hopp ble altså begge nordmennene disket. Det gode hoppet gjorde ikke Forfang mindre skuffet.

– Det er ufattelig surt. Jeg gjorde tingene min veldig bra og var veldig fornøyd med hoppet mitt. Det er jeg utrolig glad for. Da er det ekstra surt når man diskes. Jeg var helt sikker på at den skulle gå i gjennom kontrollen. Når det skjedde ble jeg satt ut og skuffet. Det er ny kvalifisering i morgen. Jeg satser på at det går bedre da.

Tross to diskvalifikasjoner til det norske laget ble det likevel en jubeldag. Daniel-André Tande hoppet inn til sin andre seier i årets sesong med sine 282,5 poeng. Bak fulgte norske Marius Lindvik på en andreplass. 3,1 poeng bak.