Gå til sidens hovedinnhold

Foreslår skilt på samisk og kvensk på innfartsveiene til Tromsø: - Dette vil ikke skape noen splid i det hele tatt

Artikkelen er over 6 år gammel

Foreningen Kystsamene med leder Kurt Magne Stormo i spissen ber Sametinget og Tromsø kommune samarbeide for å få på plass flerspråklig stedsnavnskilting langs innfartsveiene til Tromsø.

- Det er en veldig stor andel av befolkningen i Tromsø som har samiske og kvenske aner, og en slik skilting er viktig for deres identitet. Dette er også viktig som symbolsak, en fanesak i foreninga, fordi det blir så synlig, sier Stormo.

Han mener tida nå er moden for flerspråklige skilt, og frykter ikke at dette skal føre til konflikter og hets.

- Nei, ikke i det hele tatt. Det er ikke noen konflikt lenger om disse tingene, og dette vil ikke skape noen splid i det hele tatt. Jeg kan ikke se det. Det samiske er blitt så vanlig nå, sier han.

Maner til fred og harmoni

Ordfører Jens Johan Hjort (bildet) synes forslaget er kjempefint.

 

- Dette er et hyggelig og godt forslag. Jeg skal ikke spå hvordan Tromsø kommunestyre vil forholde seg til dette, men personlig og som kommunestyrerepresentant synes jeg det både er spennende, viktig og riktig at vi har flerspråklige skilt på veiene inn til byen. Det vil gi et signal om at vi er en by med samisk og kvensk historie som vi vil løfte fram, sier han.

- Men er det ikke grunn til å tro at det vil være uenighet om dette?

- Jo, det kan nok være delte meninger om dette, og skilt er en av de største kimene til splid. Derfor vil jeg mane til at man ikke vekker til live den bitre konflikten som har vært i Tromsø, men debatterer med måtehold, sier Hjort.

Han foreslår i stedet at man ser til Kåfjord.

- Dette kan være vår gave til Rundberg-familien i Violet Road, så la oss får dette til uten noen kontrovers - men med like stor harmoni som de utøver, oppfordrer han.

Kommentarer til denne saken