Gå til sidens hovedinnhold

Foreldrene kan ikke unndra seg ansvar

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

(Nordnorsk debatt)

Politiet i Tromsø oppretter fem straffesaker mot barn mellom 15 og 18 år etter bråk på Røstbakktoppen nyttårsaften. Det dreier seg om vold mot politiet, trusler og hindring av offentlig tjenestemann, sammen med flere mindre forhold.

Dermed vil flere unge mennesker i Tromsø få en stygg flekk på rullebladet. Det er alvorlig, og må bli en tankevekker for mange i byen, ikke minst foreldre.

Sterk beruselse blant mindreårige er en del av bildet. Det er dessverre ikke nytt. Øyevitner forteller imidlertid om scener man ikke er vant med i Tromsø.

Det handlet om ungdom som slåss seg imellom, og med politiet. Det ble gjort forsøk på bryte seg inn i en politibil. Sammen med andre saker Nordlys har omtalt det siste året er det grunn til bekymring over voldelig adferd som har utviklet seg i unge miljøer.

Det ser ut til å være en mangelfull forståelse for de fatale konsekvensene vold kan ha for liv og helse. I tillegg er det grunn til å spørre om respekten for politiets funksjon som ordensmakt er på vikende front.

Å gå til angrep på politiet er å trå over en stor terskel, særlig når gjerningspersonene viser seg å være under 18 år.

På et tidspunkt nyttårsaften gikk politiet ut i mediene og ba foreldre hente sine barn på Røstbakktoppen. Kenneth Helberg i Tromsø-politiet sier til Nordlys at 14-15 åringer ravet rundt midt i slåsskampene, og at her burde foreldre vært mer på banen.

Han legger til at man som forelder i Tromsø ikke bare kan trøste seg selv med at kua en gang har vært kalv. Man må faktisk vise at man har lært av egne feil og er i stand til å opptre voksent i foreldrerollen.

Uten at vi har kjennskap til familieforholdene for de det gjelder, er det prisverdig av Helberg å være så direkte. Det går en grense for hva man kan overlate til politiet, det gjelder ikke minst ansvaret for egne barn i helger og høytider.

Uten å moralisere må det være lov å si at her nytter det ikke å skylde på utenforstående. Når barna er ute og sloss med politiet bør det få foreldre i Tromsø – de som har sluppet taket i egne barn - til å våkne opp og sette grenser og forklare forskjellen på rett og galt.

For nå ser vi i verste fall hva det motsatte kan føre til. Med unge mennesker som alt for tidlig ender opp med en domfellelse, for forhold som kunne vært unngått om foreldre gjorde jobben sin.

Kommentarer til denne saken