Hvilken hvitfarge bør du velge?

Med riktig fargekombinasjon vil fargen på veggen komme bedre til sin rett, dører og vinduer kommer bedre fram og rommets form blir tydeligere. (Foto: ifi.no/ANB)

Med riktig fargekombinasjon vil fargen på veggen komme bedre til sin rett, dører og vinduer kommer bedre fram og rommets form blir tydeligere. (Foto: ifi.no/ANB)

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Her er ekspertenes gode råd.

DEL

Å velge farge når lister, dører og vinduer skal males, kan være vrient. Hvitt er et vanlig alternativ – men hvilken hvitfarge passer, det finnes jo så mange?

Når vi igjen begynner å bruke farger på de store flatene i interiørene, stilles det nye krav til valg av farge på lister, vinduer, dører og andre detaljer. Valg av riktig hvitfarge, oppleves av mange som veldig vanskelig. Det finnes mange hvite nyanser, med ørsmå forskjeller som kan gi store utslag, avhengig av hvilke farger de brukes sammen med.

De vanligste hvitfargene på detaljer, lister, dører og vinduer er S 0502-Y, 0502-Y og S 0500-N. Fargene går ofte under navnene «Bomull», «Egghvit» og «Klassisk hvit». NSC-koden for alle disse farger angir at de er lyse og kun inneholder bittelitt sort – 5 prosent. Både «Bomull» og «Egghvit» inneholder også litt gult – 2 prosent, mens 0500-N er en nøytral hvitfarge, uten andre fargepigmenter enn en dråpe sort.

– Ferdigmalte lister, vinduer og dører er ofte malt i S 0502-Y, «Bomull», som er en svakt gulaktig hvitfarge, forteller Lene Askevold, butikksjef hos Fargerike C. Christoffersen.

At «Egghvit» og «Bomull» passer til alt, er dessverre en myte. S 0500-N er derimot så nøytral at den går mot det meste.  S 0500-N er en populær farge, og stadig flere oppdager også at det er enklere farge å kombinere med andre farger.

- Spesielt mot de trendfargene som er populære i dag; de kjølige og dempede grå, blå og grønne, er ikke ”Bomull” pent. Det ser gjerne møkkete ut. Der trenger vi hvite toner, og da er ”Klassisk hvit” det vi selger mest av, sier interiørarkitekt Hilde Brandsrud.

Også produsentene av dører, lister, vinduer og ferdimalte panelplater kjenner denne utviklingen, og er i ferd med å utvide fargesortimentet, og man kan allerede i dag også få tak i ferdigmalte produkter i S 0500-N fra byggevarehandelens standardsortiment. De som ikke fører begge farger, kan ta dem inn mot bestilling.

Med riktig fargekombinasjon vil fargen på veggen komme bedre til sin rett, dører og vinduer kommer bedre fram og rommets form blir tydeligere.

- Mot kjølige farger brukes helst rent hvitt, mens gulaktige hvite går godt mot dype rødbrune og varmere farger, sier Hilde Brandsrud.

Grunnen til at hvitt er så vrient, er at fargen er en utpreget kameleon. Den tar opp farger og påvirkes av omgivelsene. Et rom med store vinduer ut mot en rød fasade, vil kunne få et rosa lys inne. Hvis dagslyset strømmer inn gjennom kronen til et stort tre, vil rommet og hvitfargene få et grønnskjær.  I en stue med en blå sofa, vil blåfargen smitte av på de lyse hvitfargene i rommet. Et stort gulv med eikparkett har gjerne en sterkt gul egenfarge, som også preger rommet i stor grad.

–  Det er mange som kommer til fargehandelen og vil ha den samme fargen som venninnen har på kjøkkenet. Men det blir sjelden like bra, fordi fargen påvirkes av omgivelsene. Fargene i interiørblader og på nett stemmer heller ikke overens med virkeligheten – faktorer som lyssetting ved fotografering og fargegjengivelsen ved trykking eller på skjermen spiller rolle, sier Lene Askevold.

Spørsmålet du bør stille deg er om du ønsker å skjule eller framheve detaljene som skal males? En hvitfarge gir en hard kontrast mot mørke farger, og ønsker du et dusere resultat bør det brukes en tonet hvitfarge i stedet. Eller kanskje vil du framheve listene med en farge mot en lys bakgrunn?

– I et grafisk innredet sort/hvitt hjem der rene hvitfarger dominerer, kan det være effektfullt å male listene sort i en blank maling, sier Hilde Brandsrud.

- Det viktigste er å stole på seg selv, og å gjerne spandere på seg en prøveboks, råder Askvold.

Gode råd:

* Husk at kjært barn har mange navn. En og samme farge, kan ha ulike navn hos forskjellige malingprodusenter.

* Lær deg litt om fargespråket NSC. NSC-koden hjelper deg å forstå hvordan fargen er satt sammen – hvor lys, mørk og kulørt den er, og hvilke pigmenter den består av. Ved å bruke fargekoder i stedet for fargenavn gjør du at ingen misforståelser oppstår.

* Unngå å blande altfor mange ulike hvitfarger. Ta heller i bruk flere ulike glansgrader i en og samme hvitfarge. Matt, halvmatt og blank maling brukt ulike steder i rommet, på vegger, dører, listverk, møbler og tak, kan gi et effektfullt interiør med gode kontraster.

* Ved mørke eller kulørte veggfarger kan det også være et poeng å male listene og omrammingene i samme farge som veggen for å unngå for sterke kontraster.

Artikkeltags