Derfor fryser du mer enn andre

Illustrasjonsfoto: Coulorbox.com

Illustrasjonsfoto: Coulorbox.com

Artikkelen er over 5 år gammel

Punkt nummer 5: Du er kvinne.

DEL

Det er sommer og gradestokken viser over 20 grader. Alle andre sitter i t-skjorte, men du pakker deg inn i et teppe. Høres det kjent ut?

Noen fryser lettere enn andre. Og om du er blant dem som går med ullgenser midt på sommeren, og som strekker deg etter et teppe selv om det er normal temperatur inne i leiligheten, trenger det ikke å ha noe med kulde å gjøre. 

Den svenske avisen Expressen har med hjelp fra magasinet Helth laget en liste over grunner til at du fryser, selv om andre rundt deg ikke ser noen grunn til å kle på seg mer. Her kommer noen av årsakene, og noen andre, presentert av Side2.

1. Du får ikke nok søvn

Forskere er usikre på grunnen, men mistenker at hvis du er trøtt og stresset vil det føre til lavere aktivitet i den delen av hjernen som regulerer kroppsvarme.

2. Blodsirkulasjonen din er dårlig

Om du ofte er iskald på fingrene kan det bety at blodsirkulasjonen er dårlig og at blodet derfor ikke når helt ut i fingerspissene. Dette er vanlig for folk som røyker, men i værste fall kan det være et tegn på hjerte- og karsykdom. Du kan også ha Raynauds syndrom, en ufarlig lidelse, som kort fortalt betyr at blodkarene trekker seg sammen. 

3. Du er for slank

Dersom du er undervektig har du ikke det samme underhudsfettet som andre, og dermed er du ikke like godt beskyttet mot kulde. Om du spiser for lite, vil det igjen føre til at kroppen produserer mindre varme. 

4. Du har jernmangel

Jern hjelper de røde blodcellene å transportere oksygen, varme og næring rundt i kroppen. Dermed vil du lettere fryse om jernlageret ditt er for lavt. 

5. Du er kvinne

Kvinnekroppen holder bedre på varmen enn den mannlige. Da skulle man jo tro at det betydde at kvinner fryser mindre, men nei. Når man blir litt kald trekker blodårene i huden seg sammen. Da blir huden kaldere, og fordi varmeforskjellen mellom huden og omgivelsene blir mindre går varmetapet saktere.

Når blodårene i huden trekker seg sammen samles blodet i stedet rundt vitale organer i kroppen. Dette skjer raskere i kvinnekroppen enn i mannekroppen, skriver forskning.no. Dermed skal det mindre kulde til før kvinner fryser. 

6. Du har mindre muskelmasse

Kvinner har ofte mindre muskelmasse som kan produsere varme, enn det menn har. Dette gjør også at kvinner generelt fryser mer enn menn, ifølge forskning.no

Kvinner som har like stor muskelmasse og er like veltrente som menn er ikke like sårbare for varmetap, men blodårene i kvinners hud vil fortsatt trekke seg sammen raskere, og dermed vil de også merke at huden blir fortere kald enn det menn gjør.

Artikkeltags