Gå til sidens hovedinnhold

Freia svarer på kritikken fra kjendisblogger: - I verste fall blir det ingen påskeegg

Artikkelen er over 6 år gammel

Freia sier de ikke kan lage påskeegg uten palmeolje.

Det var for litt over ei uke siden at kjendisblogger Sophie Elise fra Harstad gikk til frontalangrep på Freias påskeegg. «Påskeegg inneholder mengder av palmeolje, som ødelegger stort for planeten og alle oss. Freia er virkelig en versting når det kommer til bruk av palmeolje, og ødeleggelse av regnskogen», skrev hun.

LES SAKEN HER.

Saken har fått stor oppmerksomhet, og nå er spørsmålet hvor mange det er som følger oppfordringen hennes om å la være å kjøpe påskeeggene. Mediekontakt for Mondelez, som eier Freia, Celin Huseby, sier man så langt ikke vet noe om hvordan det går med salget.

- Dette måles månedsvis, og det er først i slutten av april at vi vet hvordan salget i mars har vært. Men det blir spennende å se. Vi synes det er veldig leit at denne saken har blitt slik, sier hun.

- Bruker ikke palmeolje fra rasert regnskog

Palmeolje brukes både i sjokolade og flere andre produkter. Det problematiske er at regnskog blir hugget ned for å gi plass til oljepalmer, men det foregår også produksjon av palmeolje uten å rasere regnskog.

- Vi er veldig strenge på hvilke leverandører vi tar inn palmeolje fra. Vi stiller krav om at oljen ikke skal komme fra områder med nedhugget regnskog. Den skal være RSPO-sertifisert, og komme fra plantasjer som har eksistert fra før, sier Huseby.

Ingen olje, ingen egg  

Mandag arrangerer man også nettmøte om saken, der forbrukerne kan stille spørsmål. Å kutte ut palmeoljen i påskeeggene er etter det Huseby forklarer ikke aktuelt.

- Dette er det gjort en vurdering av gjennom flere år. Palmeoljen har unike egenskaper som ingrediens i sjokoladen, og derfor har vi beholdt den. Den er helt avgjørende for skillet mellom hardt skall og mykt innhold. Det finnes ikke noe alternativ. Påskeeggene kan ikke lages uten palmeolje, så «worst case scenario» er at det blir ingen påskeegg, sier hun.

Kommentarer til denne saken