Malene Bjørnstad-Nicolaisen (19) har gjennom sin skolegang den riktige kompetansen til å søke sykepleierutdanning.

Problemet er bare at hun ikke får utdelt vitnemålet sitt, før 31. august. Altså to uker etter at det neste skolesemesteret har startet.

Bjørnstad-Nicolaisen ble ferdig med lærlingtiden 25. juni grunnet avspasering og ferie, men siden lærlingkontrakten varer til og med 31. august får hun og to klassevenninner ved Nord-Troms videregående skole vitnemålet tidligst etter den datoen.

– Jeg har søkt sykepleierutdanning, men per nå ser det ut som vi ikke får mulighet til å starte til høsten. Fylket mener vi ikke kan få vitnemålene før lærlingkontraktene går ut 31. august, og da er studiene startet. Fristen for å laste opp dokumentasjon og vitnemål er på torsdag, opplyser 19-åringen hjemme i Rossfjord tirsdag kveld.

– Kjempekjipt

Vitnemålet kommer automatisk inn på samordnet opptak, men 1. juli klokka 23.59 går fristen ut. Er ikke vitnemålet i systemet innen fristen, må hun vente et helt år for å søke på nytt.

– Det føles kjempekjipt. Jeg føler meg lurt. Dette er ikke noe gøy. Vi har fått vite at vi sparer er helt år, og har aldri noensinne hørt noe om at vi ikke kan gå videre med en gang. Alt av fag er bestått, og fagprøven er bestått. Det er ingen fag som står åpen og ikke er gjort ferdig, forteller hun.

Da Nordlys kontaktet Troms og Finnmark fylkeskommune onsdag morgen var det i utgangspunktet ikke mulig å gi ut vitnemål tidligere.

Den eneste løsningen var å bruke den midlertidige forskriften om covid-19.

– Endelig

Etter én time kom det positiv tilbakemelding og de tre elevene får sine vitnemål innen fristen.

– Jeg kan fortelle den gledelige nyheten om at de vil få vitnemålene utlevert på bakgrunn av unntak i covid19-forskriften. Det viktigste er at det løste seg for elevene, sier Bjørn-Inge Thomasjord, virksomhetsleder Utdanning Vest hos Troms og Finnmark fylkeskommune, som allerede har berammet et møte for å finne løsninger for å unngå dette i framtida.

Bjørnstad-Nicolaisen var strålende fornøyd med at saken løste seg.

– Det føles bra. Endelig gikk det sånn som vi håpet, stråler hun.

Fem år på fire år

Bjørnstad-Nicolaisen har tatt Helse- og oppvekstfag, Barne- og ungdomsarbeiderfag og to år som lærling. Fagprøven er bestått og hun har tittelen Barne- og ungdomsarbeider.

I tillegg til 100 prosent jobb som lærling har hun tatt allmennfaglig påbygning samtidig. På denne måten fikk hun nødvendig kompetanse til å søke universitet ett år tidligere.

– Det heter «vekslingsmodellen» og skal spare oss et helt år. Det har vært veldig mye jobb. Påbygningen er kjempetungt i seg sjøl, og når vi i tillegg jobber fullt som lærling. Det har gått i ett hele veien, forklarer hun.