– Vi må ha mer informasjon om hva de som var innom leiligheten den natta har observert. Det må gjøres flere avhør, i tillegg til at en person aldri har vært avhørt. Og så er det tekniske spor som man må gå nærmere etter i sømmene. Så det er slett ikke sikkert at den saken bør henlegges, sier førstestatsadvokat Hugo Henstein til Nordlys.

Saken han snakker om ligger nesten ett år tilbake i tid.

Natt til 11. august 2020 var en 16 år gammel gutt fra Tromsø i leiligheten til et kjærestepar i 20-årene. Leiligheten ligger nord på Tromsøya, og 16-åringen kom dit sammen med noen kompiser sent kvelden før.

Der fikk han en dødelig dose med MDMA av en 26 år gammel Tromsø-mann. 26-åringen er straffedømt en rekke ganger tidligere, skal bli omtalt som en kjent doplager i byen og har i retten fortalt at han pleier å ruse seg.

Like før klokken 07.00 ringte 26-åringen til AMK og fortalte at gutten var livløs. Han ble hentet av ambulanse ti minutter senere, men ble erklært død på sykehuset.

Sendte tilbake i forrige uke

Nordlys har skrevet om saken flere ganger, og sist i februar da det ble kjent at politiet før jul hadde innstilt på henleggelse av saken. Kjæresteparet hadde da vært siktet for straffelovens paragraf 287, som omhandler brudd på hjelpeplikten.

Begge nekter straffskyld. Nordlys har forsøkt å komme i kontakt med dem en rekke ganger. Et familiemedlem av 26-åringen har sagt at han ikke ønsker å kommentere saken.

Politiet mente at det ikke fantes tilstrekkelig bevis for at de ikke hadde hjulpet gutten, men statsadvokaten var uenig og sendte saken tilbake. Han sa da til avisen at det er ting som tyder på at kjæresteparet var i stand til å hjelpe gutten, men at de unnlot å gjøre det.

– Vi ønsker å sette søkelyset på hjelpeplikten. Hjelper du ikke folk som trenger hjelp, så har du et straffansvar. Vi synes det er totalt meningsløst at så mange unge mennesker har dødd av overdoser i Tromsø i 2020, og særlig når det da har vært folk til stede som kanskje kunne ha hjulpet dem – og dermed berget liv, sa Henstein den gangen.

Men etter at saken hadde vært tilbake hos politiet i et halvt år, sendte de på nytt innstilling om henleggelse. Henstein var heller ikke denne gangen fornøyd med politiarbeidet. I forrige uke sendte han saken tilbake for andre gang.

Vurderer ny siktelse

– Samlet sett burde de gjort mer innledningsvis, og jeg burde bedt politiet om å gjøre mer da jeg returnerte den første gang. I ettertid er det lettere å se hva som kunne vært gjort tidligere, og det er også ting som har dukket opp underveis i etterforskning, sier Henstein.

– Er du fornøyd med politiet i denne saken?

– Jeg vil ikke si at det er kritikkverdig politiarbeid som er gjort her. Men det mangler fortsatt noen brikker for å få klarhet i hva som har skjedd, og det kan gjøres mer etterforskning. Det er blant annet avhør som burde vært tatt. I tillegg er det nå oppnevnt en sakkyndig. Dette er en overlege som kan mye om toksikologi og akuttmedisin, og vil kunne si noe om hva som hadde skjedd hvis han hadde fått medisinsk hjelp tidligere, sier Henstein.

– Hvor vanlig er det at dere sender en sak tilbake to ganger?

– Det er ikke veldig vanlig, men det skjer. Det er ikke gitt at innstillingen fra politiet er feil, men vi ønsker å prøve den. Vi har ikke tatt stilling til påtaleavgjørelsen ennå, men det kan også være aktuelt å sikte dem etter straffelovens paragraf 288, for å ha hensatt noen i hjelpeløs tilstand, sier Henstein.

Forskjellen på de to paragrafene er at brudd på hjelpeplikten straffes opp mot seks måneders fengsel, mens man risikerer tre års fengsel for å ha hensatt noen i hjelpeløs tilstand.

Ti ganger vanlig brukerdose

Men hva som skjedde i de sju timene gutten var i leiligheten på Nord-Tromsøya er fortsatt uklart. Tidligere i år publiserte Nordlys noe av det de to siktede har forklart i avhør.

Kvinnen i 20-årene har i ett avhør sagt at hun ikke visste hvor mye MDMA gutten hadde fått i seg, men i et annet avhør forteller hun at gutten fikk en egen pose med narkotika. I posen var det ett gram MDMA.

Ifølge rusopplysningen er en normal dose på mellom 80 og 125 milligram. Det betyr at 16-åringen fikk i seg ti ganger vanlig brukerdose.

Ifølge kvinnen visste ikke gutten tegn til å bli dårlig før rundt klokken 04.00 den fatale natten. Da skal gutten ifølge henne ha begynt å riste og var stiv. Mellom klokka fire og seks gikk han ifølge henne «inn og ut av virkeligheten». Men kvinnen sa videre at dette var en vanlig reaksjon når man tar en større dose MDMA.

Klokken 06.40 skal 16-åringen, ifølge kvinnen, ha fått et anfall: «Han spratt opp av sengen og gikk inn i veggen med hele kroppen før han falt ned på gulvet». De siktede ringte etter ambulansen 20 minutter senere.

Politiet: – Ikke noe vi tar lett på

I februar sa politiadvokat Malene Kjemsaas de da hadde «tatt statsadvokatens ønske om videre etterforskning til etterretning». Likevel sendte hun ny henleggelse i mai. Kjemsaas er nå på ferie, og påtaleleder Elin Nordgård Strand svarer i hennes fravær.

– Det blir hele tiden tatt vurderinger av hva vi tror vil kunne gi oss informasjon av betydning for saken. Her kan man vurdere ulikt. Så må vi kanskje vente med å svare på om vi har gjort nok, til saken er ferdig, og om det da foreligger et annet resultat, sier Strand.

Hun sier hun ikke kjenner detaljene rundt hvorfor avhør har blitt utelatt, hvorfor det gjenstår tekniske undersøkelser eller hvorfor det først nå har blitt oppnevnt en sakkyndig.

– Men når du hører dette, og statsadvokaten mener at dere ikke har gjort nok, hva tenker du da?

– Han har kommet med konkrete etterforskningsskritt som han ber oss om å gjøre. Det er vi allerede i gang med. Det er gjort en grundig etterforskning, men det er hele tiden en vurdering av saker vi har under arbeid. Vi tar det selvfølgelig på alvor at en ungdom er død av overdose. Det er ikke noe vi tar lett på, sier Strand.

– Men er det ikke en indikasjon på at dere ikke har gjort en god nok jobb, når dere får en sak tilbake to ganger fra statsadvokaten?

– Jeg tenker at her er det en alvorlig sak, som det har vært et stort engasjement rundt, også fra statsadvokaten. Da er det naturlig at vi snur alle steiner.