Gå til sidens hovedinnhold

Folk stopper og lurer på hva som skjer på Strandkanten: – Spurte om jeg hadde innhentet tillatelse

Den gamle trebebyggelsen i Strandvegen har havnet i skyggen av stadig flere boligmaskiner. Det vil Ali Jabaly gjøre noe med.

For abonnenter
(TromsøBy)

Den 27-årige billedkunstneren fra Gaza, som for tiden er student ved Nordland kunst- og filmfagskolen i Kabelvåg, leide en leilighet i nabohuset i sommer, og ble fascinert av denne delen av Tromsø eldre trebebyggelse, byfiskerboligene, og ikke minst sjøbua i Strandvegen 84.

– I denne delen av Tromsø er det i dag for det meste moderne hus. Jeg ønsket å gi den opprinnelige bebyggelsen mer oppmerksomhet, og bidra til at folk kanskje ser på den med litt andre øyne. Den bør bevares, sier Jabaly til Nordlys gjennom sin storebror, kunstneren og filmskaperen Mohamed (30).

Saken fortsetter under bildet.

Huseieren ble modell

Ali tok kontakt med huseierne, Kjerstin Haukland og Arnt Ryvold, som sa ja til gatekunstprosjektet. Sistnevnte endte også opp som modell – med kasjettlue og kikkert.

– Arnt inspirerte meg til å gjøre noe. Jeg ønsket å gjøre sjøbua mer levende, forteller Jabaly.

Figuren skal forstille en fisker som undersøker hva han kan vente seg ute på havet, sier 27-åringen.

Jabaly forteller at han alt i alt brukte 10 dager på kunstprosjektet, som allerede har vakt betydelig oppsikt i byen, både blant gående og sjøfarende.

Saken fortsetter under bildene.

Folk stopper opp

– En noe skeptisk mann kom bort til meg og spurte om jeg hadde innhentet tillatelse fra kommunen. Jeg fortalte at jeg hadde fått lov hos huseieren og viste ham også noen av mine andre kunstverk. Han ble tilsynelatende imponert og det endte med en hyggelig samtale, før vi sa farvel og tok hverandre i hånden. Jeg håper han ikke hadde korona, ler 27-åringen.

Jabaly besøkte Tromsø for første gang i fjor i anledning utstillingen«Small projects». Han gleder seg over igjen å kunne vise frem sin kunst i Nord-Norge – attpåtil i en av Gazas vennskapsbyer.

Saken fortsetter under bildet.

Huseieren: Kreativ og artig idé

Huseier Arnt Ryvold gleder seg over resultatet.

– Dette var Alis idé. Kona og jeg syntes den var en kreativ og artig, og bestemte oss for at han skulle få lov til å realisere den. Vi registrerer nå at folk stopper opp og tar bilder, forteller Ryvold.

Her kan du se mer av Ali Jabalys kunst.

Kommentarer til denne saken