Wenche mener staten håner tvillingforeldre: – Fortjener ikke barna mine samme omsorg som andre barn?

Wenche Sandvik med de to tvillingene sine Rona og Viljar på 4,5 år.

Wenche Sandvik med de to tvillingene sine Rona og Viljar på 4,5 år. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

Tvillingmor Wenche Sandvik fra Alsvåg i Øksnes kommune i Vesterålen er oppgitt. Som tvillingmor mener hun stat og regjering sniker seg unna når det gjelder perimsjon for tvillingforldre. Problemet er at det kun utløses foreldrepermisjon som om man skulle fått ett barn.

– Hovedproblemet er at man som mor eller far bare har ett sett hender når man kommer hjem fra føden, med to små som krever oppmerksomhet, sier Sandvik.

– Et hån

Tvillingforeldre har i Norge rett på fem uker i tillegg, men Sandvik ser ikke på dette som ekstrauker.

– Det er ikke fem uker ekstra. Vi får full permisjon for den første, og fem uker for den andrefødte.

Hun ser på dette som et hån mot foreldre som får flere barn samtidig.

– Får man to barn med ni måneders mellomrom, utløses det foreldrepermisjon for begge barna. Får man barn med ni minutters mellomrom, utløser det kun permisjon som om man skulle fått ett barn.

Temaet har Wenche Sandvik omtalt i et leserinnlegg på Nordnorsk debatt. I leserinnlegget skriver hun at manglende omsorg for tvillingbarn er mer utbredt enn hos barn som ble født alene.

«Daglig ser flerlingforeldre artikler som forteller at gråt skader spedbarns hjerner, at hudkontakt er livsviktig for utviklingen og at nærhet og kos vil gi trygge og glade barn. Dette er ofte uoppnåelig for flerlinger. De som ofte ikke får hudkontakt ved mating, fordi den mest effektive måten å få i dem mat samtidig på er å sette dem i vippestolene og støtte opp flaskene deres med et håndkle mens mor selv pumper det hun har av melk til neste måltid. De som gråter og gråter fordi mor ikke har nok armer til å dekke begges behov samtidig. De som ofte ikke har mulighet for å sovne i mors armer fordi det er en til som skal ha dekket sine behov?»

Krever likebehandling

Sandvik utdyper og sier at man ofte går rundt med dårlig samvittighet overfor den ene av barna.

– Dette handler ikke om at vi vil ha mer penger, og skal vanke på kafeer. Det er rett og slett for å kunne være to stykker hjemme samtidig, og gi nok omsorg til barna våre. Skal ikke flerlinger ha samme rettigheter som andre barn? spør Sandvik.

I leserinnlegget viser hun til at dersom man føder to barn som ikke er tvillinger, har man rett til 92 uker permisjon. Med tvillinger har man kun krav på 51 uker. Samtidig er risikoen for depresjon blant mødre hele 77 prosent høyere ved tvillingfødsler.

– Dette er en undersøkelse som er gjort av Folkehelseinstituttet. Studiet viste ingen symptomer forut av fødslene, og man ikke ikke forklare depresjonen med annet enn at det var stress blant tvillingforeldre, sier Sandvik.

Nå ber hun regjeringa ta grep og sikre likebehandling av barn og foreldre.

– En annen ting som er viktig, er at tvillinger ofte er for tidlig født. Dermed er de heller ikke klar for barnehagen like tidlig som andre barn, og enkelte foreldre vil være avhengig av å strekke permisjonstiden.

Tvillingforeningen har laget et opprop og samlet inn over 3000 underskrifter i sakens anledning, ifølge Sandvik.

Her kan du lese hele leserinnlegget til Wenche Sandvik.

Artikkeltags