Gå til sidens hovedinnhold

Flytter tilsynskontor til Tromsø - skal gi raskere svar på GPS-forstyrrelser

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet leter etter ingeniør og nye lokaler.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet flytter sitt kontor i Nord-Norge fra Lødingen til Tromsø.

– Vi ønsker å etablere oss i regionhovedstaden i en stor og viktig landsdel. Den geopolitiske situasjonen er endret, og Nord-Norges strategiske betydning er vesentlig, sier direktør Pål Wien Espen i en sak på tilsynets egne nettsider.

Han sier det er viktig for tilsynet å komme nærmere det store fagmiljøet i Tromsø.

– Det er naturlig for Nkom å satse videre med etablering i regionhovedstaden Tromsø, med universitetsmiljø, store virksomheter og god kommunikasjon til de største byene og Svalbard.

Det blir også nyansettelser. De søker nå etter en ingeniør som skal føre tilsyn med frekvensbruk i Nord-Norge.

De siste årene har det vært flere saker med utfall av GPS i Tromsø og Nord-Norge. Dette har blitt knyttet både til russisk aktivitet, og privat ureglementert bruk av GPS-jammere. Tilsynet påpeker også at mobilnettet er blitt stadig viktigere for samfunnskritiske tjenester som e-helse og industri.

- Avhengighetene til nett og tjenester øker, og med det også sårbarheten ved utfall som følge av feil eller forstyrrelser. Det er derfor viktig at Nkom er fysisk til stede i landsdelen, og kan respondere raskt ved uønskede hendelser knyttet til degradering eller blokkering av samfunnskritisk elektronisk kommunikasjon, sier direktøren i Nkom, som intensiverer innsatsen i nord blant annet etter en økning i forstyrrelser av navigasjonssystemet GPS i landsdelen de siste årene.

Nkom har en sentral rolle i å oppdage, dokumentere og varsle videre om slike hendelser, som også innbefatter jamming med opprinnelse utenfor Norge.

Kommentarer til denne saken