- Jeg skal reise til Kanariøyene søndag. Jeg må høre om det går noen fly, og om jeg må reise tidligere enn planlagt til Oslo for å komme med flyet derfra som går klokka 17.15 søndag, sa Jan Arvid Arntzen fra Tromsø da Nordlys traff ham på flyplassen lørdag formiddag.

Forsøkte å få informasjon

Han har allerede betalt for sitt planlagte seks ukers hotellopphold og hadde valgt å fly med rutefly. Lørdag formiddag dro han til flyplassen i Tromsø i et forsøk på å få informasjon om hva som ville skje med akkurat hans avganger.

Han måtte stå en halvtime og vente på at det skulle dukke opp noen bak skranken.

Men noen garantier om hva som vil skje med de enkelte avgangene, får ingen. Alle får samme generelle informasjon. Lørdag formiddag gikk mye av Norwegians trafikk tilnærmet som normal, men med enkelte forsinkelser. Norwegian-flyet som skulle gått fra Tromsø til Oslo klokka 08.00, gikk først klokka 10.50, nesten tre timer forsinket.

70 piloter i streik

Flyselskapet Norwegian sier til NTB at målet er at alle oppsatte flygninger skal gjennomføres som planlagt i helga, til tross for at 70 av flyselskapets piloter har gått ut i streik. Parat frykter for streikebryteri.

– Halvparten av pilotene som er tatt ut i streik, skulle ikke vært på jobb i helga uansett, så det må dekkes for 35 piloter. Flesteparten av dem som vil fly i helga, er kapteiner som til daglig jobber på hovedkontoret, men som vil sette seg bak spakene nå, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til NTB.

Ifølge Dagbladet er et titalls piloter på vei fra utlandet til Oslo og København for om nødvendig å settes inn for streikende Norwegian-piloter.

– Vi ser på det at Norwegian vil leie inn eksterne piloter som organisert streikebryting, sier Halvor Vatnar, leder i Norwegian Pilot Union (NPU) til Dagbladet.

Sympatierklæringer

Sandaker-Nielsen mener noe annet.

– Når datterselskapet der pilotene er ansatt, ikke kan levere de tjenestene Norwegian trenger, må vi få tjenestene levert av andre selskaper i Norwegian-familien, sier han til Dagbladet.

– Dette anser vi helt klart for å være organisert streikebryteri. Dette rokker åpenbart ved lojalitetsplikten og respekten for grunnleggende rettigheter og spilleregler som hovedavtalen mellom partene i arbeidslivet er basert på. Her har også NHO et betydelig ansvar i tillegg til selskapet, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NTB.

Han forteller at det strømmer på med sympatierklæringer både fra Norge og fra utlandet. Det vurderes flere steder sympatiaksjoner for å markere avsky mot Norwegians fremgangsmåte.

Svenske piloter har ifølge Skjæggerud allerede varslet at de går ut i sympatistreik fra onsdag. Også den Europeiske Transportføderasjonen (ETF) har varslet at de nå vil vurdere aksjoner.