Gå til sidens hovedinnhold

Flyet kunne ikke lande i Tromsø. Fire flyreiser og ett døgn senere kom passasjerene tilbake

Artikkelen er over 5 år gammel

Passasjerene måtte blant annet innom Sverige.

Flyturen fra Longyearbyen til Tromsø ble mye lengre enn det passasjerene hadde trodd.

Det hele begynte med snøbyger i Tromsø søndag kveld. Dette skapte problemer på Langnes flyplass, der rullebanen tidvis måtte holde stengt på grunn av brøyting. I likhet med flere andre fly, måtte SAS-flyet fra Svalbard sette kursen mot Alta.

Dessverre skulle reisen bli mye lengre.

Se mer: Sjekk den reiseruta fra Tromsø til en av verdens mest øde øyer

Ville gå av

Nordlys har vært i kontakt med en av passasjerene. Hun ønsker ikke å stå frem med navn, men forteller at de kretset flere ganger over lufthavnen i Tromsø før passasjerene fikk vite at de måtte fly videre til Alta.

I Alta ble det fylt bensin mens passasjerene ventet i flyet.

- Flere av passasjerene ønsket da å gå av flyet, men vi fikk beskjed om at dette ikke lot seg gjøre ettersom det ikke var tollere på flyplassen i Alta.

Så fikk passasjerene beskjed om at de skulle fly videre til Oslo.

- Vi kom til Oslo sent på kvelden, og fikk et hotellrom for natten.

Se også: Da passasjerene skjønte hvorfor Linnea (9) serverte dem, ble de rørt

Til Sverige

Dagen etter trodde passasjerene at de skulle tilbake til Tromsø, men da fikk de beskjed om at de skulle fly til Stockholm, og videre fra Tromsø derfra.

- Jeg hadde med meg sønnen min, og håpet at vi kunne slippe unna rundturen til Sverige. Da jeg ringte booking på SAS, fikk jeg høre at det ikke var noe de kunne gjøre.

Klokken tolv landet hun og flere andre passasjerer i Stockholm, men på Arlanda lufthavn skal de ha fått beskjed om at flyet til Tromsø var forsinket og at de måtte belage seg på ytterligere venting.

- Etter to timer satt vi på flyet til Tromsø. Jeg kom hjem klokken 18.00 mandag kveld. Over et døgn etter at vi egentlig skulle ha landet.

Hun forteller at det var flere barn som reiste alene, og at det underveis på flyturen på strekningen Svalbard-Tromsø-Alta-Oslo gikk tomt for mat og vann.

- Dette synes jeg er for dårlig av SAS. Jeg har aldri vært med på lignende omvei og kundebehandlingen var slett.

- Ingen tollere

Nordlys har tatt kontakt med SAS. Informasjonssjef i selskapet, Knut Morten Johansen, forteller at de måtte fly til Alta fordi de ikke kunne lande i Tromsø. Videre kunne ingen gå av i Alta ettersom det ikke var tollere der.

- Alta er en av de alternative flyplassene som man flyr til når man ikke kan lande i Tromsø, men de var ikke forberedt på et fly fra Svalbard, og derfor var det ikke tollere på jobb.

Grunnen til at passasjerer måtte reise til Tromsø via Stockholm var ifølge Johansen fulle fly fra Oslo til Tromsø mandag.

Se også: Lar seg ikke fenge av «harrycharter»

- Svært vanskelig

At det gikk tomt for mat og drikke under flyturen, beklager Johansen og legger til at det var utfordrende omstendighet

- Det var svært vanskelig å ha full servering under de rådende forhold når flyet ikke kunne lande i Tromsø som planlagt.

Johansen bekrefter at det var flere barn som reiste alene. Han sier at de har hatt kontakt med barnas pårørende.

- Hva gjelder barna så har de for oss første prioritet i slike situasjoner selvsagt, og mange barn var på reise i går ettersom vinterferien for mange var over.  Ingen skal være urolige for at deres barn ikke ble ivaretatt på trygt vis, og vi har hatt kontakt med de pårørende også underveis der det har vært nødvendig.

Kommentarer til denne saken