Gå til sidens hovedinnhold

Dette har aldri lufthavnsjefen opplevd før

Artikkelen er over 5 år gammel

Tomt sydenfly måtte sirkulere over Bodø.

Sydenflyet fra Bodø til Gran Canaria ble nesten tre timer forsinket lille julaften. Det skulle tatt av klokken 15.40 med passasjerne. Men det skjedde slett ikke, skriver Avisa Nordland.

Eller rettere sagt:

Flyet tok av i 17-tiden. Men helt uten passasjerer. Årsaken var av det uvanlige slaget. Da DK7633 fra Thomas Cook skulle innta fuel til ferden oppsto det ei blemme.

Overlast

Det ble fylt for mye drivstoff til ferden, noe som igjen førte til overlast.

Det skal visstnok ikke være mulig å tappe fuel av flyet mens det står på bakken. Det måtte dermed brenne drivstoff ved å sirkle i lang tid over bodøområdet.

Resultatet ser du på skjermdumpen fra flightradar24.com. Flyet tok av mot øst før det gjorde en usving ved Naurstad. Så fortsatte det vestover mellom Landegode og Bodø. Deretter hadde det seg en svingom til havs utenfor Bodø.

I mellomtiden satt sydenturistene på Bodø Lufthavn og ventet på crewet skulle sørge for at flyet ble lett nok til at det kunne ta med seg passasjerer og bagasje.

Lufthavn Inger Hilde W. Tobiassen bekrefter at flyet fikk for mye fuel.

- Det er deseverre noe som kan skje. Ikke at jeg har hørt om det så lenge jeg har vært ved Bodø lufthavn, sier hun til an.no.

Hun sier videre at det er veldig strenge prosedyrer i slike situasjoner, og det som ble gjort var å følge prosedyren.

- Ble bedt om å forlate

Også stasjonssjef Rune Jensen i SAS ground handling bekrefter det som skjedde.

- Flyet ble fylt opp med fuel. Da alt av gods og passasjerer kom ombord visste pilotene sin beregning at flyet var for tungt, sier han.

Løsningen ble at passasjerene ble bedt om å forlate flyet og bagasjen ble losset av. Så tok det av og startet sirklingen over bodøområdet som varte i litt over en halv time.

- I utgangspunktet skulle flyet ta av mot vest, men vinden dreide og da fikk de de beskjed om å ta av mot øst. Og da ble flyet for tungt i forhold til terrenget, forklarer Rune Jensen.

Han mener at det var udramatisk, men keitete at det ikke ble oppdaget før passasjerene var ombord.

Kommentarer til denne saken