Jani Brännare har et effektivt våpen kollegaene hans på Storskog gjerne skulle hatt i høst Og det sitter ikke i hylsteret hans.

– Vi tar bare en telefon over til russisk side, så stenger de grensa midlertidig for asylsøkere, sier sjefen for grensestasjonen ved Ivalo til Finnmarken.

Han har i hele høst fulgt spent med på situasjonen et titalls mil i luftlinje lenger nord, på Storskog. Og nå kan ting tyde på at det er den enda mindre grensestasjonen på veien mellom Murmansk, Ivalo og Rovaniemi, som får merke en del av asyltrykket.

De første asylsøkerne kom syklende sent i august. Totalantallet er riktignok ikke mer enn 350, mot Storskogs 5000. Men etter at norske myndigheter fikk innført en effektiv stopp, har pågangen på den nest nordligste arktiske ruta gjort et hopp.

Forrige uke kom det 100. Torsdag var den hittil travleste dagen med 31 personer. Mens Finnmarken er innom, sitter en familie på fire fra Nepal, en inder og tre libanesere i et sidebygg og venter på transport videre, opplyser Rajavartiolaitos-kaptein Jani Brännare.

Grensa nådd

Ved luka for passkontroll sitter en gutt som ser ut til å være i tenårene, iført joggebukse og en enkel jakke. Utenfor er det sju minus, og han har en seks kilometer lang sykkeltur over grensa bak seg.

På utsiden blir sykkelen hans satt sammen med de andre nedsnødde syklene folk har kommet over med i høst. Asylsøkerne, som venter på registrering og transport videre, ønsker ikke å bli avbildet.

 

Med et tosifret antall asylsøkere daglig begynner allerede å tære på kapasiteten på grensestasjonen, som er om lag halvparten av Storskog i areal, og har en tredel så mange årlige passeringer.

Reguleringer

Men Brännare og hans betjenter har funnet en løsning.

– Vi begynte med dette i forrige uke, og det har fungert bra. Vi kan regulere grensa midlertidig, for eksempel stenge den ut dagen for migranter. Russerne venter da med å sende dem gjennom til vi åpner igjen, forklarer kapteinen.

Grensesjefen ønsker ikke å spekulere i hvorvidt Russland har en annen praksis på grensa til Norge og Finland, eller si noe om de mange spekulasjonene som har vært om årsaker og politisk spill.

 

Men han sier den russiske siden ved hans stasjon har samarbeidet godt de fire dagene de foreløpig har hatt en slik regulering.

– Vi har ikke folk nok her til å ta imot 100 personer om dagen. Vi må fortsatt klare å gjøre en grundig kontroll av de som kommer over.

- Prøver å gjøre alt her

Logistikken videre håndteres av sivile myndigheter. Dersom Brännares mannskaper har tid nok, gjøres all registrering ved grensestasjonen. Da kan asylsøkerne bringes rett til ordinære asylmottak i Rovaniemi-området, fire timer unna.

Hvis de kommer sent på kvelden, eller i store antall, tas bare sikkerhetssjekken her. Da må de enda et par timer sørover, til en transittleir i Tornio.

– Vi har nesten en daglig transport til Tornio. Men vi prøver å gjøre mest mulig her, for der nede har de stor nok pågang fra andre steder, sier han.

I likhet med Norge, har også Finland begynt å returnere asylsøkere med avslag. Personer med lovlig opphold i Russland, blir satt på toget tilbake, melder den statlige TV-kanalen YLE ifølge The Independent Barents Observer.

Vil ikke spekulere

Til Raja-Joseppi kommer det også folk som ikke har lyktes med å ta seg inn i Norge.

– Noen sier de har prøvd Storskog først, og så kommer de hit. Men det var også folk som kom lenger tilbake som ikke kom gjennom på Boris Gleb, sier Brännare til Finnmarken.

 

Han sier han naturligvis er bekymret for at personer med uærlige hensikter tar seg over grensa. Foreløpig har de imidlertid bare måttet gripe inn overfor et par personer som har vært utvist av Schengen.

De er overlevert til politiets arrest i Rovaniemi.

– Hva gjør dere hvis det blir massiv pågang som i Kirkenes, for eksempel til våren igjen?

– Da regulerer vi, og håndterer det. Vi skal holde standarden oppe på kontrollen, og tar bare inn så mange vi kan håndtere fra dag til dag.

Langt til nærmeste by

Mens det er fire mil fra Nikel til Storskog, er avstanden 16 mil fra Raja-Joseppi til nærmeste tettsted, som har 2000 innbyggere.

– Det at det ikke er noen byer i nærheten er nok noe av grunnen til at vi ikke har like mye trafikk som dere over Storskog, tror Jani Brännare.

Han sier det er en form for organisert transport fra Nikel eller Murmansk og til et sjekkpunkt seks kilometer fra grensa på russisk side.

 

– Så sykler de hit. Det er seks harde kilometer nå på vinterstid. Men de fleste er godt kledt, og har forberedt seg.

Praksisen med å regulere grensa har fungert i fire dager.

– Men man vet aldri hvordan det vil utvikle seg, sier han.

– De tok hensyn

Storskog-sjef Stein Kristian Hansen sier til Finnmarken at han ikke har hørt om noe lignende avtale om midlertidig stans som Brännare forteller om.

Kommandolinjene er riktignok noe annerledes i Norge, siden det norske grensepolitiet er sivilt. Grensekommissær Roger Jakobsen, som er rangmessig likemann med grensesjefen i FSB, kjenner heller ikke til det finske tiltaket.

Men han betegner sine kolleger på russisk side som samarbeidsvillige.

– Vi har flere ganger meldt fra om hvordan situasjonen er på vår side, og det ser ut som det har hatt en effekt. De har nok tatt hensyn innenfor rammene de har å forholde seg til. Blant annet har vi etter hvert sluppet det store påtrykket helt på slutten av åpningstida, sier han.