Jonas Gahr Støre (Ap) var mandag i Sør-Varanger og besøkte blant annet Storskog grensestasjon få meter fra Russland. Her nevnte han flere måter Norge kan gjøre seg mindre fristende for asylsøkere.

– De som får avslag kan i dag anke. Det kan ta opptil tre uker. Det kan være veldig lang tid ovenfor mennesker som trolig får avslag. Jeg mener vi bør se på om det må være slik, uttalte Støre i et møte med pressen.

Arbeid og inntekt

– Vi må få mye raskere saksbehandling så de uten rett til asyl får rask retur. Hvis det signalet sendes vil de som søker mot Norge for et bedre liv - og det kan man forstå - høre at Norge ikke har lagt til rette for, sa Støre til Finnmarken.

Han stilte seg ikke avvisende til å endre utlendingsloven, som regulerer utledningers adgang til Norge.

– Her må vi være faktabaserte og tilpasse regelverket til situasjonen vi er i. Det er det lovgiverne skal drive med, sa han.

Stenging av grensen mener han fortsatt er lite aktuelt, grunnet konsekvensene for næringsliv og samfunn.

Begrensninger i familiegjenforening og midlertidig opphold er derimot noe Ap ifølge sin egen leder kan diskutere.

– Et alternativ vi har vurdert for familiegjenforening, er om du må ha dokumentert arbeid og inntekt over noen år, svarte Støre på spørsmål om hva han vil gjøre for å begrense asylstrømmen.

126 asylsøkere kom over Storskog søndag. Foreløpig rekord ble satt tirsdag 3. november, da 196 kom over.

Tar fortsatt imot 8000

Støre mener midlertidig opphold i ett år er noe partiene bør kunne vurdere.

– Norge skal ikke framstå som et spesielt attraktivt land å søke asyl til. Hvis vi ikke returner folk raskt, svekker vi respekten for asylinstituttet. Det skal ikke Norge bidra til, mener den tidligere Norges Røde Kors-lederen.

Stortinget vedtok i vår å ta imot 8000 kvoteflyktninger som sitter i leire, etter forespørsel fra FN. Dette gjelder fortsatt. Flere menneskesmuglere henviser til forliket for å lokke folk til Norge. Støre mener myndighetene må tydeliggjøre at forliket ikke er en åpen invitasjon.