Gå til sidens hovedinnhold

Nord-norsk artist reiser for å hjelpe flyktninger

Artikkelen er over 5 år gammel

Mediedekningen for flyktningestrømmen til de greske øyene og særlig Lesbos har etter hvert dabbet noe av utover høsten. 

- Men for å si det sånn, flyktningestrømmen har ikke dabbet av på tross av dette og behovet for hjelp er like stort. Det er jo alltid et spørsmål om hva som gjør inntrykk på folk og jeg skjønner at det kan bli mye i media. Likevel må vi forholde oss til det som er fakta der nå. Det begynner å bli kaldere også der nede, sier Marthe Valle.

Fire helsearbeidere

Hun er for mange kjent som artist, men hun er også sykepleier og det er i den anledningen at hun, en annen sykepleier, ei jordmor og en lege førstkommende mandag reiser ned til Lesbos. Der er målet å hjelpe så mange som mulig på et mottakssenter for flyktninger. Forutenom medisinsk kompetanse tar de med seg nettopp medisiner og utstyr.

- Vi har daglig kontakt med en syrisk lege der nede som holder oss opppdatert. Han melder om svært ulike dager, det er stor forskjell på hva som trenges av hjelp fra dag til dag, forteller Valle.

- Føler avmakt

Hun understreker at de drar ned på frivillig basis og helt i regi av seg selv som uavhengige helsearbeidere.

- Det er vanskelig å si hva vi forventer. Vi vet jo ikke helt hva som venter oss der nede. Uansett så føles det veldig godt å kunne hjelpe med noe konkret og bidra med vår kompetanse. Og ikke minst vise solidaritet med andre helsearbeidere. Jeg tror veldig mange her i Norge føler en avmakt overfor situasjonen der, påpeker hun.

Hvor lenge de blir værende på den greske øyen kan hun ikke si for sikkert nå. Planen er i første omgang å bli værende i vel ei uke. Deretter planlegger de å dra ned ved en senere anledning.

- Det er et spørsmål om å få fri fra jobb samtidig, det er det som er det vanskeligste, avslutter Marthe Valle.

Kommentarer til denne saken