Varslet at de ikke kunne ta imot flyktninger. Nå kan de snu

KRISE: Flyktningkrisen i Europa gjør at Lyngen kommune på nytt vil ta stilling til anmodningen om å bosette flyktninger i kommunen. Det forteller ordfører Sølvi Gunn Jensen (Ap) (innfelt). Bildet viser flyktninger på den greske øya Lesbos og er tatt av Nordlys' fotograf Yngve Olsen Sæbbe mandag.

KRISE: Flyktningkrisen i Europa gjør at Lyngen kommune på nytt vil ta stilling til anmodningen om å bosette flyktninger i kommunen. Det forteller ordfører Sølvi Gunn Jensen (Ap) (innfelt). Bildet viser flyktninger på den greske øya Lesbos og er tatt av Nordlys' fotograf Yngve Olsen Sæbbe mandag. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nytt møte om bosetting av flyktninger allerede denne uken.

DEL

I juni vedtok Lyngen kommune at de ikke hadde muligheter til å ta i mot flyktninger i 2015. Dette på grunn av mangel på blant annet boliger og arbeidsplasser.

Det til tross for at kommunen er anmodet til å ta imot 15 flyktninger både til neste år og i 2016, ifølge en oversikt fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi).

Nå ser det imidlertid ut til at Lyngen kan snu.

- Søndag hadde vi et folkemøte på Eidebakken skole. Jeg ble da utfordret til å ta en ny runde på dette med flyktninger til kommunen, forteller ordfører Sølvi Gunn Jensen (Ap).

LES MER (krever innlogging): Kommuner i nord: Derfor kan vi ikke ta imot flere

- Endret seg drastisk

Jensen sier det er planlagt et nytt kommunestyremøte allerede til uken.

- Vi skal ta saken opp igjen 9. september. Så får vi se hvor langt vi kommer, vi kommer i alle fall i gang med vurderingene, forteller hun.

Flyktningkrisen som utspiller seg i Europa har eskalert den siste tiden. Det har også ordfører Jensen fått med seg.

- Situasjonen rundt flyktningene er helt annerledes nå enn da vi hadde kommunestyremøtet i juni. Den har endret seg drastisk - til det verre - siden den gangen.

LES OGSÅ: - Vi ville til Hellas. Ikke til helvete!

Først og fremst et mottak

I vedtaket som ble gjort i juni var det snakk om permanent bosetting av flyktninger i kommunen. Det ser ikke ordføreren for seg nå.

- Her er det såpass akutt at det må bli et mottak i første omgang. Permanent bosetting får bli et annet løp, sier Jensen.

Mikal Nerberg, førstekandidat i Miljøpartiet De Grønne Lyngen, synes det er på høy tid at saken kommer opp i kommunestyret igjen.

- Dette er noe vi har jobbet aktivt for at skulle skje lenge. Vi er veldig glad og fornøyd med at det skjer noe nå, sier Nerberg.

Han mener saken om flyktningene er viktigere enn selve valgkampen.

- Når det brenner venter du ikke med å slokke fordi du har fått lovnader om en finere brannbil. Du prøver med det du har. Dette har tatt for lang tid, sier Nerberg.

- Det første vedtaket om at kommunen kan motta flykntinger hvis regjeringen betaler for det, var et bekvemmelighetsvedtak. Det er fint at saken skal opp igjen så raskt som til uka. Vi berømmer den raske snuoperasjonen, avslutter han.

Ordentlige forhold

Hos Lyngen Høyre har ikke flyktningesaken vært oppe siden vedtaket i juni. Førstekandidat, Frank Skogeng, sier at det viktigste er at kommunen har noe å tilby de som eventuelt kommer.

Han sier at partiet ikke har noen prinsipielle forhold til det å ta imot flyktninger.

- Det må være verdige og ordentlige forhold. Har vi ikke noe å tilby de som kommer, er det ikke noen god løsning for noen at de kommer hit, sier han.

LES OGSÅ: Flyktninghjelpen på Lesbos: - Vi har strålende nyheter

Skogeng synes det å ha et nytt kommunestyremøte allerede førstkommende onsdag minner om det han kaller en "det går som det går"-holdning.

- Tidligere har vi sagt at regjeringen må finansiere dette dersom Lyngen kommune skal ta i mot flyktninger. At vi nå skal kaste oss inn i en oppgave som krever mer enn hva vi - i alle fall tidligere - har kunnet tilby, tror jeg ikke gagner noen. Heller ikke de vi skal ta imot, sier han.

- Man kan ikke ta imot folk bare for å være snill, det må være ordnede og ansvarlige forhold. Flyktningene har rømt fra krig og elendighet. Det er ikke bra for de å sitte her å stirre i veggen, fortsetter han, før han legger til at Lyngen Høyre er med så lenge opplegget rundt mottaket er ansvarlig.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken