Ikke gå glipp av noe! Få tilgang til Nordlys+ her!

Forrige uke kom det 2452 asylsøkere til Norge. Det er ny ukesrekord og har skapt et massivt press på norske myndigheter for å håndtere situasjonen.

Samtidig svarer 65 prosent av de spurte i en nasjonal undersøkelse InFact har gjort for Nordlys, at de ønsker strengere asylbestemmelser i Norge.

- Tallenes tale er tydelige, men dette er noe vi har været de siste ukene. Sentrale politikere har i løpet av noen få, korte uker, skiftet fra å kappes å legge til rette for en asylstrøm til Norge, til å kappes om å være tøffest i klypene, sier Kjell Arne Røvik, professor ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging ved Universitetet i Tromsø (UiT).

- Det er selvfølgelig en følge av det som skjer i Nord-Norge. Nok en gang er grensen i nord den mest interessante, forklarer han videre.

- Føler situasjonen er ute av kontroll

Han mener Nordlys' måling illustrerer at skepsisen til flyktningstrømmen strekker seg langt utover de tradisjonelle, innvandringsskeptiske miljøene.

- Det er det vanskelig å overse for landets myndigheter, selv om prosentandelen som ønsker innstramming, langt på vei følger de partipolitiske skillelinjene, sier Røvik.

Han bemerker samtidig at andelen som er for innstramming, er relativt høy blant både Venstre- og Sp-velgere - henholdsvis 48,9 og 67,2 prosent.

- Hva skyldes denne skepsisen, tror du?

- Det er den dramatiske situasjonen oppe på Storskog, uten tvil. Skepsisen skyldes nok at mange føler at situasjonen er ute av kontroll, svarer Røvik.

(Saken fortsetter under bildet)

Misnøye med regjeringen

Blant et flertall av mennesker på flukt, kommer det nå et betydelig antall asylsøkere fra vårt naboland i øst, Russland, som ikke vil ha krav på beskyttelse. Norske myndigheter diskuterer nå muligheten for å stramme inn på asylbestemmelsene. Statsminister Erna Solberg har invitert de parlamentariske lederne til et møte i dag, tirsdag.

Nordmenn er imidlertid dårlig til middels fornøyd med innsatsen regjeringen har gjort i møte med flyktningsituasjonen.

Nesten én av fem av de spurte i Nordlys-undersøkelsen, karakteriserer regjeringens jobb som «svært dårlig». Kun 4,7 prosent mener Solberg-regjeringen har håndtert situasjonen «svært godt».

- Det er ikke entydig negativt og følger langt på vei partigrensene. Likevel er det en betydelig andel som på langt nær er fornøyde. For hver dag som går uten at det settes inn drastiske virkemidler, øker denne misnøyen, tror Røvik.

 

Mange vil stenge grensen

UDI har i sett seg nødt til å sette inn ekstra kapasitet ved den norsk-russiske grensa ved Storskog for å sende ut de som kommer til Norge uten beskyttelsesbehov.

Nesten halvparten av de spurte i Nordlys' undersøkelse - 47,6 prosent - mener at Norge bør stenge nettopp Storskog-grensen for å begrense asylinnvandringen.

Det er dramatisk, mener Røvik.

- Det er et utrolig drastisk grep, men det sier noe om granaten folk flest oppfatter dette som. Det er uttrykk for en voldsom reorientering i befolkningen og dersom man skal se på bakgrunnen for det, skyldes det nok et inntrykk av regjeringen står nesten uten verktøy. De verktøyene som - for eksempel å stenge grensen - er regjeringen skeptiske til å ta i bruk, sier han.

Arbeiderpartiets Helga Pedersen har tatt til orde for at Norge bør sette opp direktefly fra Kirkenes til Kabul. Mandag kom UDI med en henvendelse til Tromsø kommune om å ta i mot et betydelig antall flyktninger. 

 

 

 

Les mer: