Få full digital tilgang til alt på Nordlys.no for kun 149 ,- måned!

Statsminister Erna Solberg varsler innstramminger i asylpolitikken og nye tiltak for å skille mellom de som har og de som ikke har beskyttelsesbehov.

- Vi jobber med løsninger for raskere og bedre å skille de som har behvov og de som ikke har behov for beskyttelse.

Det sa statsminister Erna Solberg (H) i møte med UDI-ledere tirsdag. På Stortinget kort tid etter varslet hun at regjeringen vil legge fram en lovproposisjon som skal sikre at asylsøkere med opphold i Russland ikke får sine søknader realitetsbehandlet i Norge.

Dermed kan de sendes ut av landet raskt. Loven skal etter planen tre i kraft allerede neste uke.

- Utlendingsloven vi har i dag er ikke laget for dagens situasjon, sier statsminister Erna Solberg (H) til NTB.

KrF og Venstre sier til VG at de vil støtte forslaget, og dermed er flertallet på Stortinget sikret.

Les også: Nesten halvparten av det norske folk vil stenge grensen: - Det er et utrolig drastisk grep

Ros til UDI-ansatte

I møtet hos Utlendingsdirektoratet (UDI) takket Solberg de ansatte for å ha stått på og håndtert utfordringene med en voksende strøm av asylsøkere.

- Dere er førstelinjen i en krevende situasjon, og dere fortjener takk for å ha stått på enormt. Jeg skulle gjerne sagt at det blir roligere nå, men det blir det ikke, sa Solberg.

Solbergs trøst er at UDI nå bemanner opp, slik at det blir flere hoder og hender til å ta unna arbeidet.

Etter møtet dro statsministeren rett til Stortinget for å snakke om  innstramminger i asylpolitikken og varsle nye tiltak.

Vil begrense tilstrømmingen

Solberg var klar på at målet er å få ned strømmen av asylsøkere. Hun var også klar på at myndighetene må skille klarere mellom de som har og de som ikke har beskyttelsesbehov.

- I møtet med UDI i dag beskrev du en krevende situasjon, mens mange som jobber tett på dette også beskriver en kaotisk situasjon. Er du enig i at vi ser kaotiske tilstander?

- Det er ingen tvil om at det er kaotisk når det kommer mange flere enn det vi har kapasitet til. Det er ingen av oss som  hadde tenkt på å ha et så stort apparat stående i tilfelle noe skulle skje. Det ville også vært feil bruk av skattepenger. Men det blir en viss orden i kaoset etter hvert. Man ser hvor flaskehalsene kommer, og UDI er flinke til å sette inn tiltak der det er behov, sier Solberg til Nettavisen.

Frykter innvandrerhat

I møtet med UDI-ledelsen og UDI-ansatte sa statsministeren at en god håndtering av flyktningekrisen og asylsøkerstrømmen blir viktig også for andre saker. Hun frykter økt fremmedfrykt i kjølvannet av den økte tilstrømmingen av asylsøkere.

- Vi frykter mer de og vi-holdninger og mer innvandrerhat, for å si det rett ut. Da er det viktig at vi jobber godt i den situasjonen vi står midt oppe, sa Solberg.

Åpner for luftbro fra Kirkenes

Erna Solberg utelukker ikke at det kan etableres en luftbro mellom Kirkenes og avsenderlandene, slik Sp har foreslått for raskere hjemtransport av ubegrunnede asylsøkere, melder NTB.

– Men vi må være sikre på at flyene kan lande. Vi er i dialog med blant andre den afghanske regjeringen om dette, sier hun.Røpet ikke detaljer

Statsministeren ville imidlertid ikke være konkret om hvilke endringer som vil bli gjennomført, eller hvor fort de vil tre i kraft.

Hun ville heller ikke trekke fram enkeltpunkter fra de 15 forslagene som Høyre og Frp la fram mandag.

– Det er summen av mange tiltak som blir viktig. Og at det blir innstramminger. Norge skal ikke være for attraktivt, slo hun fast.

– Stortinget jobber langsiktig med dette, det griper inn i budsjettarbeidet, sa statsministeren ifølge NTB.