Siste dager med tilbud på Nordlys + i 8 uker for 99 kr. Bestill her!

En buss og to politibiler ankom Vestleiren i to-tiden tirsdag formiddag. Politiet leter ifølge beboernes talsperson Rami Haddad etter enkeltpersoner, men samler ikke sammen alle.

Omtrent 70 personer bor på mottaket i den gamle militærleiren Vestleiren like ved flyplassen. De fikk mandag beskjed om å gjøre seg klare til deportering, skriver iFinnmark.

Klokka 17.40 forlot bussen ankomstsenteret i Kirkenes og kjørte i retning russergrensa, melder VG.

Bussen ble etterfulgt av to politibiler.

Klokka 18.00 var bussen sendt ut av landet.

Avslag

– Politiet har samlet folk som har fått avslag på sine søknader og tilbudt dem advokat. De ber oss slappe av, og sier ingen skal deporteres i dag, uttalte beboernes talsperson Rami Haddad fra Jordan.

Han antok utreisen er utsatt fordi advokater fra menneskerettighetsorganisasjoner har kontaktet utlendingsmyndighetene.

– Folk som var klare til å sendes ut får nå papirer med kontaktinformasjon til advokater.

To timer senere, i tre-tiden, var scenariet endret. En buss hadde ankommet leiren, men noe tidspunkt for eventuell deportasjon er foreløpig ikke kjent.

Ruth Pedersen, rådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), sier bussen skal til den russiske grensen. Hun forteller til VG at hun har fått vite dette av bussjåføren.

– Folk har fått beskjed om at de skal fraktes til togstasjonen i Murmansk. I Murmansk er det nå 37 minusgrader. Folk gråter, er livredde og apatiske, sier Eirik Nilsen i gruppen Refugees Welcome To Arctic til VG.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Redde for russisk kulde

Haddad og de andre migrantene er redd de blir gående i ned mot 30 minusgrader uten mat og ly. De startet søndag en sultestreik, og avbrøt den mandag.

– Her er det mange familier. Noen fra Syria. De har ikke penger, og ingen steder å gå, sier Haddad.

Han sier flere beboere ønsker å forlate landet frivillig, og at politiet er villig til å bistå.

PU sier de som ønsker videre transport kan få returstøtte opp til hundre amerikanske dollar.

De uttransporterte er ifølge PU kledd for forholdene, og kan få mat og drikke underveis hvis reisen tar flere timer.

LES OGSÅ: Utviser migranter til land hvor flyktninger er torturert og drept

Søknader behandles ikke

Finnmarken har bedt Politiets utlendingsenhet (PU) og UDI kommentere eventuelle nye endringer i returpraksisen, og foreløpig ikke mottatt svar.

Politiet har tidligere avvist å kommentere pågående eller planlagte returer.

– De fleste som oppholder seg på Ankomstsenter Finnmark [Vestleiren] er personer som venter på retur. Senteret er benyttet som oppholdssted for personer som har fått avslag på realitetsbehandling av asylsøknad, og dermed ikke har lovlig opphold, sier utlendingsenhetens kommunikasjonsrådgiver Tuva Otterli Blikom.

Vestleiren benyttes også til saksbehandling.

LES OGSÅ: «Forferdelig og umenneskelig» massedeportasjon av asylsøkere

Opp i Stortinget

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) må møte i Stortinget tirsdag kveld for å svare på spørsmål om returen.

– Statsråden bør opplyse Stortinget om syriske asylsøkere uten varig oppholdstillatelse i Russland, er blant de utsendte, sier Audun Lysbakken (SV) ifølge NTB.

Han viser til den omstridte instruksen av 24. november som FNs høykommissær for flyktninger har kritisert. Ifølge Haddad befinner flere syrere med turistvisum seg i Vestleiren.

Rundt 70 asylsøkere ble transportert til Kirkenes fra ulike steder av landet i helgen og mandag. Forrige uke ble det klart at asylsøkere som får søknaden sin avslått, kan returneres med buss til Russland. Såframt russerne tar dem imot.

Advokatfirmaet Andersen & Bache-Wiig sendte mandag et hastebrev til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen der de ber om at den planlagte utsendingen stanses.

Advokatene mener asylsøkerne ikke gis tilstrekkelig mulighet til å klage på vedtaket, men ifølge Haddad kan denne praksisen nå være endret.

LES OGSÅ: Listhaug må svare for omstridte asylreturer

Fakta asylkrisen

  • I løpet av høsten i fjor syklet over 5.500 asylsøkere til Norge fra Russland over Storskog i Finnmark. For å redusere antallet la Justisdepartementet fram en instruks i slutten av november, som seinere er kritisert av FN og en rekke menneskerettighetsorganisasjoner.
  • Instruksen åpner for at asylsøknader fra personer som kommer til Norge etter opphold i Russland, ikke skal realitetsbehandles.
  • Instruksen er muliggjort av hasteendringene i Utlendingsloven som regjeringspartiene med støtte fra Ap og Sp fikk igjennom i Stortinget på under én uke i fjor høst.
  • I tillegg inngikk Stortingets seks største partier i november og desember to forlik om asyl- og integreringspolitikken. (©NTB)