Fly fra Oslo til Tromsø har styrtet

FORSVANT FRA RADAREN: Det er i dette området, 12 mil nordøst fra Bodø, i området rundt Akkajaure i Jokkmokk kommune at flyet skal ha forsvunnet fra radaren etter å ha sendt ut mayday-melding.

FORSVANT FRA RADAREN: Det er i dette området, 12 mil nordøst fra Bodø, i området rundt Akkajaure i Jokkmokk kommune at flyet skal ha forsvunnet fra radaren etter å ha sendt ut mayday-melding. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sendte ut mayday-melding og forsvant fra radaren over Sverige.

DEL

Et fly som har tatt av fra Oslo Lufthavn på vei til Tromsø ble i natt meldt savnet over svensk territorium.

Dette fikk Nordlys bekreftet klokken 02 fra det svenske Sjøfartsverket, som er ansvarlig for sjø- og flyredningsoperasjoner.

- Vi fikk informasjon fra flyveledelsen i Bodø om at de hadde oppfattet et mayday-anrop fra et mindre fly rett før klokken 00.30 i natt.  Svenske myndigheter fikk melding klokken 01.45. Flyet er et postfly som er registrert i Sverige og som flyr mellom norske destinasjoner. Våre opplysninger er at to personer var om bord, sier pressetalsmann Daniel Lindblad i det svenske Sjøfartsverket til Nordlys klokken 02.

Har styrtet

Flyet hadde kallesignal Air Sweden 294. Etter mayday-signalet ble sendt ut forsvant det fra radaren.

Store sivile og militære styrker fra Norge og Sverige har blitt mobilisert i lete- og redningsaksjonen i natt.

Klokken 03.20 sier Daniel Lindblad i Sjøfartsverket til Nordlys at to norske F16-jagerfly er fremme i området rundt Akkajaure i Jokkmokk kommune i Nord-Sverige. Ti minutter senere melder Hovedredningssentralen at de har funnet havaristedet, og alle norske ressurser trekkes ut av innsatsen.

- Vi trekker ut alle norske ressurser, sier Iversen til Nordlys klokken 03.50.

Klokken 04.00 bekrefter Daniel Lindblad at havaristedet er funnet.

- Alt tyder på at flyet har havarert. Bildematerialet vi har fått fra norske myndigheter tyder på det. Funnet ble gjort 03.10., sier Lindblad til Nordlys.

- Er det håp om å finne overlevende?

- Jeg våger ikke svare på det. Vi sender ut svensk fjellredningstjeneste, og de vil komme frem i løpet av morgentimene. Planen er å fly dem inn til ulykkesstedet, sier Lindblad.

Forsvant fra radaren

Hovedredningssentralen i Nord-Norge bekreftet klokken 02.10 at de deltok med store norske mannskaper på aksjonen.

- Vi leter etter et fly på svensk side. Flyet var på vei til Tromsø. Vi leter i et område om lag 120 kilometer nordøst for Bodø, sier Tove Kaspersen i Hovedredningssentralen til Nordlys, sa Kaspersen.

To norske F16 jagerfly deltok i aksjonen, i tillegg til redningshelikopter fra Banak. De norske jagerflyene oppdaget havaristedet rundt klokken 03.15.

Vet ikke årsak

Daniel Lindblad i Sjøfartsverket bekrefter overfor Nordlys at det er et fly av typen Bombardier Canadair CJR 200 som er forsvunnet. Flytypen er relativt stort, med en lengde på nesten 27 meter og et vingespenn på 21,21 meter.

- Vi har ennå ikke fått bekreftet hvilket selskap flyet tilhører, sier Lindblad.

- Vet dere hva som kan være årsaken til det som har skjedd?

- Nei, vi vet kun at det var en mayday-melding, men vi vet ikke om noe innhold eller årsaksforløp. Det vi har av informasjon tyder på at det var to personer om bord, sier Lindblad.

Oppdatering 06:30:

Ifølge den svenske avisen Expressen opplyser det at det er veldig, veldig lite sannsynlig å finne de to pilotene i live.

Det opplyses at det er et veldig tydelig havaristed, et lite område med en stor grop, omtrent 50 meter i diameter.

De to savnede er hverken svenske eller norske, men fra land i Europa.

Havariplassen er cirka ti kilometer fra den norske grensen i fjellterreng, og eneste måte å ta seg inn i området er ved hjelp av snøskuter og helikopter.

Det er kaldt på plassen, men selve søkesarbeidet har ikke vært hindret av dårlig vær.

Ifølge Expressen tapte flyet høyde fort.

Flyet var det svenske postflyet på oppdrag for norske Posten.

Politi- og fjellredning har tatt over oppdraget.

Det er ukjent hva som er årsaken til ulykken. Man forsøkte å få kontakt etter mayday-oppropet, men det lyktes ikke.

Ifølge NSD.se vil det berørte flyselskapet West Atlantic, med sete i Göteborg, holde en pressekonferense klokken 09 i dag.

Nordlys oppdaterer denne artikkelen.

Kommentarer til denne saken