Gå til sidens hovedinnhold

Her åpner laksesesongen om 16 dager

Artikkelen er over 4 år gammel

Isen ligger fortsatt tjukk på Repparfjordelva.

1. juni åpner fisket i lakseførende vassdrag i Finnmark. Men i Repparfjordelva er det langt unna isgang, noe bildet tatt 15. mai viser.

Nestleder Knut Altmann i Vest-Finnmark Jeger- og Fiskerforening som forpakter fisket i Repparfjordelva, sier at det sannsynligvis blir lenge til isgang i elva.

– Vi har de siste årene hatt tidligere smelting enn i år, mens i år er det mer normalt i forhold til det jeg husker fra guttedagene. Det var ikke så uvanlig da, sier Altmann til iFinnmark.

– Jeg kan huske for noen år siden at det ble veldig varmt i slutten av mai og at hele vinteren forsvant på to uker. Det kan jo skje i år også, men værmeldingene som jeg har sett, tyder ikke på det, sier han.

Ødelegger smolt

– Vi ønsker heller ikke at det skal bli varmt og tine raskt. Det kan fort bli brått og brutalt med store isganger som ødelegger mye smolt. Det beste er at det tiner gradvis, det er det vi håper på, sier han.

Les også

Dette kartet skaper bekymring blant ekspertene: Kan bli kjempetrøbbel når varmen først kommer

 

Selv om det skulle bli sein isgang i går, så tror Knut Altmann at noen vil stå med stanga i Repparfjordelva natt til 1. juni.

– Det vil nok være noen tullinger som vil stå ved brua (nederst i Repparfjordelva, journ.anm.) å fiske, det tviler jeg ikke på, selv om det kommer store isflak nedover med elva, sier Knut Altmann.

Altaelva åpen

Altaelva er i motsetning til Repparfjordelva åpen, og det hele veien fra Sautso og ned.

– Altaelva skiller seg nok ut i forhold til andre elver, sier daglig leder Tor Erland Nilsen i Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) som forvalter fisket i Altaelva.

– På vinteren slippes det gjennom kraftverket kaldt vann fra det øvre laget i dammen, men fra 1. april slippes det litt varmere vann fra det nedre laget. Samtidig slipper man litt mer vann ut, og det fører sammen til både smelting og oppbrøyting av isen, sier Nilsen.

38 m³ nå

Mandag ble vannføringen gjennom kraftverket justert ned fra 40 til 38 kubikkmeter (m³) per sekund.

– I konsesjonen står det at det laveste nivået vannføringen kan være på, er 16 kubikkmeter i sekundet. Det laveste nivået i vinter har vært 27 kubikkmeter, sier Tor Erland Nilsen.

Kommentarer til denne saken