Gå til sidens hovedinnhold

Flere hyttebeboere innestengt etter snøskred: – Veien holdes stengt, det forventes mer vind de nærmeste dagene

De to snøskredene som er gått er rundt fem-seks meter høyt og tilsammen 300 meter bredt og har gått mellom Kviby og Storekorsnes i Alta kommune. Tilsammen ti bygder er isolert etter de to skredene som er gått.

(iFinnmark)

Bygdene som er berørt er Rognsund, Altneset, Kvalfjord, Korsnes, Storekorsnes, Nyvoll, Korsfjord, Komagfjord, Lille Lerresfjord og Store Lerresfjord.

– Nytt snøskred har gått i Fjordbukta. Flere hyttebeboere skal være innestengt. Det er betydelig snøskredfare i området, melder politiet på Twitter.

8830 mellom Skillefjordnes og Fjordbukta er nå stengt, melder Vegtrafikksentralen (VTS).

Det er varslet kriseledelse i Alta kommune.

Ordfører Monica Nielsen i Alta sier at de følger situasjonen tett.

– Vi har avtalt og møtes i morgen tidlig, men dersom situasjonen forverres, så skal vi møtes før. Vi overvåker situasjonen, men den er både uoversiktlig og utfordrende på grunn av værforholdene.

Ordføreren har brukt søndag morgen til å skaffe seg oversikt over situasjonen. Hun hadde da vi snakket med henne litt over halv elleve ikke oversikt over hvor mange fastboende og fritidsboliger som er berørt og som ikke kommer seg inn til kommunesenteret i Alta.

– Det har gått flere skred i Korsfjord-området og været er dårlig med mye vind. Etter de opplysningene jeg har fått, så er det ikke bygninger som har gått i skredet. Nå er vi i løpende kontakt med Statens vegvesen som jobber for å åpne veien i området og få en oversikt der. Så får vi se på løsninger om alternativ frakt av mennesker til kommunesenteret. Da er det båt som er alternativet, men utfordringen også der er det dårlige været og vinden, sier Nielsen.

Ifølge operasjonsleder Ann Rigmor Søderholm ved Finnmark politidistrikt så gikk rasene over vei, der bommen allerede var nede.

– Det tyder på at det er gjort gode vurderinger på forhånd da det ble bestemt å stenge veien, sier Søderholm.

Politiet har ingen mistanke om at noen er tatt av skredet.

Operasjonslederen sier at det er usikkert når veien blir åpnet igjen.

– Det vil Vegtrafikksentralen svare bedre på, men været er dårlig og det er ventet mer vind, så det er høyst usikkert. Skredet er etter de opplysningene vi har gått i et området uten spesiell bebyggelse.

– Er det mange som er innestengt?

– Det har vi ikke full oversikt over, men ifølge de opplysningene kommunen har innhentet så skal hyttebeboerne som er i området ha både mat og strøm. De kartlegger nå hvem som er berørt og det vurderes fortløpende om det etterhvert vil være nødvendig med evakuering med båt, sier Søderholm.

Politiet skriver på Twitter at alle berørte bes om å sjekke kommunens hjemmeside fortløpende.

Kommunen jobber nå med å opprette en telefon som berørte kan ringe.

Kommentarer til denne saken