Flere personer er drept og flere såret i skytingen på kjøpesenteret Field's i København. En 22-årig danske er pågrepet, og politiet kan ikke utelukke terror.

Politiet oppga ikke noe tall på verken drepte eller sårede i masseskytingen på Amager da de møtte pressen i den danske hovedstaden søndag kveld.

Da hadde det gått nesten tre timer siden de første meldingene om skyting på det store kjøpesenteret like ved Kastrup flyplass kom like etter klokka 17.30. Én person er pågrepet.

– Det er en 22 år gammel etnisk danske, sier sjefpolitiinspektør Søren Thomassen i København-politiet.

Trolig én gjerningsperson

Politiet konsentrerer seg nå om å avklare om den mistenkte gjerningspersonen handlet alene eller ikke.

– Vi har ikke indikasjoner per nå på at det har skjedd i samarbeid med andre, sier Thomassen.

Politiet samarbeider med dansk rikspoliti og andre politidistrikter for å avdekke hendelsesforløpet.

– Vi etterforsker dette som en hendelse der vi ikke kan avvise at det er terror, sier Thomassen, som påpeker at de alltid samarbeider med Politiets etterretningstjeneste (PET) i denne typen saker.

Minst tre skadde

Politiet er massivt til stede i København for å sørge for at det er trygt der, påpeker han.

– Det jeg kan si nå er at vi samler alle våre styrker. Vi vil være veldig, veldig synlig i bybildet i København.

Foreløpig er ikke trusselnivået hevet i København, noe som skjedde i Oslo etter masseskytingen der 25. juni.

– I slike dramatiske timer så kommer vi ekstra nær i Norden. Både utenriksministeren og jeg har formidlet til våre kolleger at hvis det er noe Norge kan bidra med, så er vi klare, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NTB.

Rigshospitalets traumeavdeling opplyste først at tre personer er innlagt der, men pressevakta sier til B.T. at det dreier seg om flere enn tre pasienter. Også DR1 erfarte at det var flere enn tre personer. Politiet hadde i 20-tiden ennå ikke oppgitt noe tall på ofre.

Flere skudd

Politiet ber alle som har sett, hørt eller filmet noe i forbindelse med hendelsen, om å kontakte dem.

Minst åtte skudd ble avfyrt, ifølge en video som skal være fra innsiden av kjøpesenteret og som er publisert i sosiale medier.

I videoen, som tilsynelatende er filmet av en person som flykter fra kjøpesenteret mens skyteepisoden pågår, kan man høre at minst åtte skudd blir avfyrt, melder TV 2.

Det er også flere personer som skriker mens de løper mot utgangen.

– Varselskudd

Et øyevitne ved kjøpesenteret Fields i København sier dansk politi avfyrte varselsskudd og skrek til en mann med et våpen at han skulle «slippe våpenet».

– Vi hørte at de ropte «slipp våpenet» og skjøt et par varselsskudd, og så dro vi vår vei, forteller øyevitnet til Ekstra Bladet.

De var på vei til å parkere i parkeringskjelleren til Fields i København da flere mennesker kom løpende ut og advarte om skyting på kjøpesenteret.

– Vi kjørte med en gang ut av garasjen, og svingte til høyre mot Kastrup Lufthavn, hvor vi så tre til fire politifolk som ropte til en mann med et våpen i hånden.

Bedt om å vente på politiet

Politiet ba etter skytingen folk som var i storsenteret Field's på Amager, om å bli der de er og avvente politiets instrukser.

– Alle andre personer skal holde seg borte fra Field's, tvitret politiet en drøy time etter at de første meldingene om skyting kom.

Rundt 20 minutter senere bekreftet politiet at én person er pågrepet i forbindelse med skytingen.

– Vi vet ikke med sikkerhet hvor mange som er såret eller døde, men det er veldig alvorlig, tvitret Københavns ordfører Sophie Hæstorp Andersen.

Hun la til at kriseberedskapen er innkalt og at kommunen er i tett dialog med politiet.

I 19.30-tiden viste TV-bilder at folk kommer løpende ut fra kjøpesenteret – kontrollert – i grupper sammen med politiet.

Konsert avlyst

Field's er blant Danmarks største kjøpesentre, med over 135 butikker og restauranter spredt utover rundt 74.000 kvadratmeter.

Senteret ligger også like ved Royal Arena, der det skulle være konsert med den britiske popstjernen Harry Styles søndag kveld. Arrangøren opplyste etter skytingen at de hadde fått klarsignal til at konserten kunne holdes, men det har ikke politiet bekreftet.

Ifølge dansk TV 2 fikk konsertgjengerne i 21.30-tiden beskjed fra scenen at konserten var avlyst. Royal Arena har en kapasitet på opptil 16.000 publikummere. Konserten med Harry Styles var utsolgt, og politiet valgte å stenge metroen på Amager midlertidig for andre reisende slik at publikummerne skulle komme seg hjem.

– Det er ren terror. Dette er fryktelig, sier Hans Christian Stoltz (53), som var på vei til konserten med sine to døtre.

– Du kan lure på hvordan en person kan gjøre dette mot andre mennesker, men det går ikke … det er ikke mulig, sier han til nyhetsbyrået AP.