Flere dager med høye temperaturer gir brannsjefen en bekymring

KOMMER MED FOREBYGGENDE ADVARSEL: Øystein Solstad håper folk tenker seg godt om før de tenner bål i utmarka den kommende tiden. Her fra en tidligere anledning.

KOMMER MED FOREBYGGENDE ADVARSEL: Øystein Solstad håper folk tenker seg godt om før de tenner bål i utmarka den kommende tiden. Her fra en tidligere anledning. Foto:

De siste dagene har sola stekt over Tromsø og Nord-Norge, til begeistring for de fleste. Men nå kommer brannsjefen i Tromsø kommune med en advarsel til de som har tenkt å ta seg en tur i utmarka i finværet.

DEL

– Vi ønsker å komme med en forebyggende advarsel nå, for å minne folk på at de må være forsiktige med å tenne bål i utmark og skog. Det er stor skogbrannfare nå, og vi ønsker ikke at det skal oppstå en brann et eller annet sted nå, sier Øystein Solstad til Nordlys.

Solstad er brann og redningssjef i Tromsø kommune. Han mener risikoen for en skogbrann i Nord-Norge er veldig høy for tiden, og begrunner det med de siste dagers godvær.

– Akkurat nå er det risiko for skogbrann flere steder. Jeg vil tro at det er størst risiko på innlandet nå, men det tørker opp bra de fleste steder nå. Det har vært varmt i en god del dager og det kan være fare for skogbrann på Tromsøya og i områdene rundt Tromsø også. På selve Tromsøya er det ikke den store risikoen, men det er tørt her også. Det handler om å vise aktsomhet, det skal ikke så mye til nå når det er såpass tørt i marka.

Knusktørt

– Å tenne et bål ved sjøen er ikke problematisk, så der går det bra å ha et kaffe- eller pølsebål Men oppe i skogen er det knusktørt, så folk må være forsiktig og ikke etterlatte noen åpen ild. Det er viktig å forlate ting slik at det er trygt og godt, sier Solstad, og legger til:

– Det krever veldig store ressurser om det skulle begynne å brenne nå.

I perioden 15. april til 15. september er det et generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark, og Solstad håper flest mulig får med seg denne regelen.

– Vi har det vi kaller en omvendt regel, der du kan tenne bål når det ligger til rette for det og når det ikke er tørr skog. Men slik ting er nå slår denne regelen inn. Vi ønsker ikke at folk tenner bål i det hele tatt i skog og utmark eller der det ikke er lagt til rette for bål. Ved kjente og gamle bålplasser kan man tenne opp et bål, men her kommer man langt med sunn fornuft. Og så er det selvfølgelig viktig å huske på at man må slukke bålet når man er ferdig.

Bålforbud fra 15. april til 15. september

15. april starter det generelle bålforbudet, for å forhindre skog- og lyngbrann. Noen steder kan du likevel tenne bål, så lenge du bruker hodet.

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark over hele landet, med unntak av godkjente bålplasser. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

Forbudet gjelder all utmark; det omfatter skog, lyng, gress, snaufjell, holmer og strandområder.

– Bålreglene åpner for bruk av skjønn. Du kan tenne opp bål i tilfeller hvor det ikke åpenbart kan medføre brannfare. Det kan for eksempel være der det fortsatt er mye snø, etter mye nedbør, eller på sand, i god avstand fra vegetasjon, sier Lasse Heimdal, generalsekretær i Norsk Friluftsliv.

Opplysningene er hentet fra Norsk Friluftslivs hjemmeside.

Flere urutinerte

Brannsjefen sier at det så langt i sommer ikke har oppstått noen skumle situasjoner, og håper det holder seg slik.

– Vi ønsker å be folk være forsiktig. Det er mye folk ute i naturen nå, når folk har Norgesferie, og det kan hende at det er flere urutinerte personer som befinner seg i skogen nå. Da er det enda viktigere at alle får med seg hva som er greit og ikke greit.

Grill- og bålvettregler:

1. Unngå bruk av engangsgrill

Engangsgriller er et stort forsøplingsproblem og kan også gjøre skade på svaberg, gress og annen vegetasjon. Kjøp heller en bærbar flerbruksgrill og sett den på et trygt underlag som for eksempel sand. Du kan også oppsøke godkjente grill- eller bålplasser. Mange kommuner har satt opp offentlige griller som alle kan benytte seg av.

2. Unngå bruk av engangsprodukter

Ta med tallerkener, bestikk, kopper m.m. hjemmefra i stedet for å kjøpe engangsprodukter. Forsøk også å begrense bruken av tennvæske og opptenningsbriketter.

3. Respekter forbudet mot åpen ild i skog og mark

Fra 15. april til 15. september er det generelt forbud mot åpen ild i skog og utmark med unntak av godkjente bålplass. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann.

4. Unngå å gjøre skade på friske trær

Hvis du skal grille på bål, kan du bruke tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Husk også at verneområder og nasjonalparker har egne bestemmelser knyttet til sanking av ved, bruk av etablerte bålplasser, forbud mot åpen ild m.m.

5. La grillen bli helt avkjølt etter bruk

Vær helt sikker på at grillen er kald før den pakkes ned. Ha med en stor flaske vann til slukking av grillen. Engangsgriller må være helt kalde før de kastes i en avfallsdunk eller tas med hjem.

6. Ta med alt avfall hjem

Ta alltid med alt avfall og alle matrester hjem. Dette kan skade både dyr og miljø – og forsøpling er lite hyggelig for de som kommer etter. Plukk gjerne også opp annet avfall som er kommet på avveie. Bruk Hold Norge Rents sporløspose eller ta med noe annet å ha avfallet i.

Opplysningene er hentet fra Norsk Friluftslivs hjemmeside.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken