Vigdis ble sjokkert da hun så hva katten dro med seg hjem: - Fysj og æsj

EKKELT: Musa som katten til Vigdis Skoglund Sinani fanget var angrepet av smågnagerflått.

EKKELT: Musa som katten til Vigdis Skoglund Sinani fanget var angrepet av smågnagerflått. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Katten til Vigdis Skoglund Sinani er flink til å jakte mus, men tirsdag kveld kom hun hjem til huset i Nordkjosbotn med en ganske ekkel fangst.

- Jeg så skapninga i kjeften på katta og prøvde å berge den fra henne. Fysj og æsj tenkte jeg da jeg så hva som var på musa, sier hun til Nordlys.

Kremert

Musen viste seg å være nærmest oppspist av fire store og to mindre flått.

Etter å ha sett en annen mus med lignende innsekt på seg noen uker tidligere, fikk hun et klart råd fra en venninne: brenn den.

- Jeg satte fyr på musa. Så nå er den kremert, sier hun.

Videre forteller Sinani at hun ikke har sett tegn til flått i Nordkjosbotn tidligere, og håper at det ikke er skogflåtten som er i ferd med å etablere seg i området.

Ikke skogflått

Dag Hvidsten har forsket på flått i Nord-Norge siden 2009. Etter å ha fått bildet tilsendt av Nordlys er han temmelig sikker på at det er smågnagerflått som har angrepet musen.

- Dette er fullsugde hunnflått, men ut ifra bildet alene er det vanskelig å si om det er smågnagerflått eller skogflått. Sistnevnte er den vi er «redde» for, ettersom den kan gi diverse sykdommer. Men skogflåtten er sjelden å finne i vår del av Nord-Norge, og vi har ikke holdepunkter på at den har slått seg ned her, sier han, og fortsetter:

- Vi må også huske på hvor vi er; denne musa er funnet hundrevis av kilometer nord for den etablerte «flåttgrensen», som er Helgeland. Smågnagerflåtten er imidlertid å finne mye lenger nord enn skogflåtten, også nord for Tromsø.

Særlig én faktor gjør Hvidsten sikker på at flåttfunnet ikke er av den beryktede skogflåttsorten.

- Det faktum at det er så mange flått på ett og samme dyr gjør meg hundre prosent sikker på at dette er smågnagerflått. Smågnagerflåtten går stort sett på mus og lemen, av og til kan vi finne den på katt og veldig sjelden kan den suge seg fast på en hund, sier han.

Suger mye blod

Videre vil ikke skogflåtthunner suge seg fast på så små dyr som mus, men dyr på kattestørrelse eller større, forteller Hvidsten.

Av mer enn 700 flått som forskeren undersøkte for noen år siden var bare én prosent av dem noe annet enn skogflått. De fleste var smågnagerflått.

Flåttfunnet er altså ingen sensasjon, men selv om mennesker ikke trenger å bekymre seg nevneverdig for smågnagerflått kan den være skjebnesvanger for mus og andre gnagere.

- Får en mus mange flått på seg kan den fort krepere grunnet blodtap. Fullsugde flått suger i underkant av 1 milliliter blod, og her ser vi minst fem flått som har fått seg et blodmåltid hver, sier Hvidsten.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken