Adobe Flash, nettlesertillegget som tidligere var synonymt med alt fra nettvideoer til nettspill og interaktive nettsider, er i hardt vær for tiden. Stadig dukker nye alvorlige sikkerhetstrusler opp, og i likhet med Suns utskjelte Java klarer ikke Flash-skaperen Adobe å rette opp sikkerhetshullene raskt nok til at brukerne deres kan føle seg trygge når de surfer på nett, skriver tek.no.

Gjenom sikkerhetshull i nettlesertillegget kan i verste fall uvedkommende ta kontroll over maskinen din og gjøre som de vil med de dyrebare dokumentene, bildene eller filmene dine, og det bare ved at du for eksempel  besøker et infisert nettsted som viser Flash-annonser.

Ikke tro at du ikke har Flash. Selv om du ikke selv har installert det følger det nemlig med mange nettlesere, som Internet Explorer og Chrome, som standard. Vi viser deg hvordan du sletter Flash helt litt senere i saken.

Lite å tape, mye å vinne

Tidligere var det standard prosedyre å installere Flash sammen med nettleseren for eksempel for å få se filmer på YouTube eller få tilgang til interaktive nettsider. Nå for tiden kreves imidlertid ikke Flash for disse formålene lenger, og alternative teknologier som HTML5 har tatt over for mange av bruksområdene.

Derfor, med mindre du strømmer video via enkelte nettjenester så som HBO Nordic – som utrolig nok fortsatt er avhengige av teknologien – kan du kvitte deg med det utsatte nettlesertillegget uten at det går ut over opplevelsen din på Internett.

Tilbake sitter du med en sikrere datamaskin som er mindre utsatt for dataangrep. Dessuten, ettersom Flash i tillegg er et svært energikrevende program kan du med bærbar datamaskin se frem til lengre batteritid, eller du som sitter på en gammel maskin se frem til bedre ytelse.

Avhengig av hvilken nettleser du bruker, eller om du har OSX eller Windows installert på maskinen din, er det litt forskjellige fremgangsmåter for å avinstallere Flash og sikre maskinen din.

Slett Flash fra Macen din

Velg riktig avinstalleringsprogram. Med mindre du har en antikk Mac skal du velge den første nedlastingen i listen.

Heldigvis er det både lett og raskt å fjerne alle spor av Adobe Flash fra Macen din og OSX. Alt du behøver å gjøre er å laste ned Adobes eget avinstalleringsprogram og kjøre dette. Velg nedlastingen for «Mac OS X, Version 10.6 and later»

Her laster du ned avinstalleringsprogrammet.

Deretter finner du avinstalleringsprogrammet i nedlastingsmappen din. Pakk det opp og kjør programmet fra disken som nå har poppet opp på skrivebordet ditt.

Et par tastetrykk og vips, så er Flash historie og visket vekk fra alle nettleserne dine.

Et par tastetrykk og vips, så er Flash historie og visket vekk fra alle nettleserne dine.

Programmet krever at du avslutter alle nettlesere du måtte ha kjørende så lenge avinstalleringen pågår, men på under 30 sekunder er du kvitt Flash fra alle nettleserne dine. Gratulerer, du er nå mye tryggere på Internett og vil få en bedre opplevelse i nettleseren!

Vi anbefaler at du laster ned og kjører avinstalleringsverktøyet selv om du er usikker på om du har installert Flash eller ei. Avinstalleringsprogrammet er helt ufarlig og kan enkelt slettes igjen ved å dras til papirkurven om det ikke fant spor av noe nettlesertillegg.

Slett Flash fra Windows

For Windows-brukere er avinstalleringsprosessen nesten like rett frem.

Chrome, Opera og Firefox:

Uansett om du sverger til Chrome, Opera eller Firefox må du ta turen til «Kontrollpanel» og finne «Programmer og funksjoner». Her listes alle programmene du har installert på PC-en din opp, og ja – du gjettet riktig – deriblant Adobe Flash.

Vi sier nesten like rett frem fordi det er svært enkelt, men det er godt mulig du finner flere instanser av Adobe Flash i programlisten din. Det kommer av at Adobe lager en egen Flash-versjon for nettleserene Chrome og Opera kalt «Adobe Flash Player PPAPI» og en annen versjon for Firefox kalt «Adobe Flash Player NPAPI».

Det er likevel ingen grunn til å henge seg spesielt mye opp i navngivningen, for du kan nemlig helt trygt avinstallere alle programmer som begynner på «Adobe Flash» i listen.

Internet Explorer:

Men hva med Internet Explorer? Vel, denne nettleseren kommer faktisk med en helt egen Flash-avspiller også som må deaktiveres fra nettleseren.

Du deaktiverer Adobe Flash fra Internet Explorer ved å åpne nettleseren og velge «Administrer tillegg» fra «tannhjul»-menyen til høyre i toppen av menylinjen.

I vinduet som popper opp velger du så «Verktøylinjer og tillegg», før du markerer «Shockwave Flash» og trykker «Deaktiver»-knappen.

Når du har gjennomført disse stegene for nettleserne du har installert er du fri for Flash!

Om du tidvis er nødt til å bruke Flash foreslår vi at du lar det være installert i en nettleser som du kun bruker til Flash-innhold og avsintallerer Flash fra alle andre nettlesere samt den du bruker til daglig.

Har du fjernet Adobe Flash? Fortell gjerne om det i kommentarfeltet under om du har råket utfor en nettside eller tjeneste som har fått deg til å installere programtillegget igjen.