Gå til sidens hovedinnhold

- Dette må vi få ordnet opp i!

Artikkelen er over 5 år gammel

«Et flagg skal aldri berøre bakken», heter det i flaggreglene. I møte med balsfjordvinden var det nettopp det som skjedde utenfor rådhuset i Tromsø.

Det kan kanskje virke som en bagatall, men det finnes strenge regler for offentlig flaggbruk i Norge - som i så mange andre land i verden.

Selv heising og haling av flagget er underlagt regler. For eksempel skal heising skje klokken åtte om morgenen i månedene mars til og med oktober. Flagget skal hales ved solnedgang, men ikke senere enn klokken 21.

Mest kjent er kanskje regelen om at flagget aldri skal berøre bakken og behandles med respekt.

Faktisk er det en hel forskrift viet til bruk av flagget.

Slitt tau?

Vimpelbruk av riktignok ikke like regelbundet, men i og med at vimplene utenfor rådhuset i Tromsø blant annet bærer fargene til det norske flagget, tar det seg dårlig ut at den ene vimpelen ligger og slenger på gressplenen i Rådhusparken.

Det gjorde den imidlertid onsdag kveld - tilsynelatende slitt fra flaggstanga av vinden.

- Det har jeg ikke hørt om, men det kan være at tauet er slitt eller at det er en dårlig knute, sier Dag Ivar Andreassen, enhetsleder i Bydrift i Tromsø kommune.

Bydrift har ifølge kommunens eget reglement ansvaret for flagging i kommunal regi i Tromsø - som utenfor rådhuset.

- Dette må vi få ordnet opp i, sier Andreassen da Nordlys tar kontakt.

Rasende

For mange er det norske nasjonalsymbolet av stor betydning. Blant annet ble det ståhei etter en privatlandskamp i fotball mellom Norge og Kroatia i 2012. Da de norske supporterte hadde forlatt stadion - for øvrig etter en kamp som endte 1-1 - lå det haugevis av norske plastflagg slengt igjen på tribunen.

Da var ikke Norges Gardistforbund blide, skrev NRK.

- Dette er tilgrising og forsøpling av flagget vårt. Jeg blir så sint at jeg får lyst til å gå ut og skyte i lufta, sa Nils S. Egelien, visepresident i gardistforbundet.

Det blir neppe noe skyting i lufta denne gangen. For en halvtime etter at Nordlys hadde vært i Rådhusparken og knipset bilde av flagget på bakken, var det fjernet.

Kommentarer til denne saken