Daglig leder Stein Otto Ingebrigtsen ved Friluftsbutikken på K1 har merket stor etterspørsel etter hodelykter i Tromsø.

– Vi har fått mange flere kjøpere enn tidligere, og selger særlig bra til skikjørere. Det skyldes nok at vi har satset på Burfjordlykta som gir svært kraftig lys, sier han til Nordlys.

Han forteller at lyktene har en bredere og sterkere vidvinkel, noe som kan senke risikoen kraftig for skientusiastene.

Bruk lysvett!

– Problemet er at lyktene er for sterke, når man møter folk må man passe seg for å blende dem helt. Her gjelder det å bruke lysvett.

Ingebrigtsen deler noen tips for å unngå ulykker med hodelyktene.

– Man må passe at man har batteriet inntil kroppen så det ikke blir for kaldt til å brukes. Det hender at man blir stående uten lys hvis man skorter her, sier han.

– Det er også lurt å ta med seg en ekstra hodelykt i nødstilfeller. Selv går jeg gjerne opp på fjellet i kun måneskinn, og bruker kraftig hodelykt på vei ned.

Må brukes vettig

Leder i fjellsportgruppa til Troms Turforening, Harald Faste Aas, forteller Nordlys om trenden.

– Hodelykter med flere tusen lumen (måleenhet for lysstyrke, journ.anm.) har blitt veldig populære, noe man ser av bildet av Finlandsfjellet.

Han mener det er en positiv utvikling at tromsøfolk har begynt å bruke hodelykter flittigere.

- Da skredsøkeren var ny, var det et stort spørsmål om folk tok ekstra risiko på grunn av teknologien. Men i dag er det ingen tvil om at man skal ha den med seg. På samme måte er hodelykt et godt hjelpemiddel hvis man passer på, sier Aas til Nordlys.

Men, han kommer også med en liten advarsel:

– Å gå på fjellet i mørketida er en egen øvelse som man bør lære seg. Man bør ikke gå på topptur i mørket uten kunnskap og kompetanse, og uansett anbefaler jeg at man unngår å gå alene.

Aas konkluderer med å foreslå noen viktige forholdsregler:

– Lær deg alt som har med fjellet å gjøre før du bestiger det. Man må holde litt igjen og ikke løpe blindt på fjellet og tro man er udødelig på grunn av lykta, sier han.

Ekstra farlig i desember

Hilde Grimstad i Troms Turforening mener man må være ekstra varsom på fjellet i desember.

– Det er mørkt ute og snøen har ikke satt seg ordentlig. Fordi ting alltid kan gå galt må man bruke fjellvett og ferdes på områder man vet er trygge, sier Grimstad til Nordlys.

Styrelederen forteller at turforeninga verken har sterke meninger for eller mot fjellski i mørket, men at uerfarne fjellgåere bør ta ekstra hensyn.

– Selv med gode hodelykter kan det være vanskelig å se langt nok og godt nok til at man unngår farlige situasjoner, sier Grimstad.