Fjellet har et navn av de helt sjeldne

FJELLET: Negerfjellet på Svalbard beholder navnet. Foto: Anders Skoglund.

FJELLET: Negerfjellet på Svalbard beholder navnet. Foto: Anders Skoglund. Foto:

Av og
Artikkelen er over 5 år gammel

- Dette burde blitt etterlatt i historien.

DEL

På sørspissen av Edgøya på Svalbard ligger fjellet med navn Negerfjellet. Like ved ligger Negerdalen, og Negerpynten.

Flere steder har det vært diskutert om man kan bruke ordet neger i stedsnavn. Blant annet ble dette tatt opp i forbindelse med Negerlandsbyen i Hordaland.

Men navnekomiteen ved Norsk Polarinstitutt har ingen planer om å endre navnene. Det skriver Svalbardposten (bak betalingsmur).

Historisk perspektiv

Oddveig Øien Ørvoll er leder i komiteen og forteller til Nordlys at hun ser problemstillingen, men at komiteen ikke har vurdert disse navnene.

- Vi har ikke hatt en navnevurdering på disse stedene oppe til vurdering. Det har heller ikke vært noen som har reagert på navnene, så det er nok mye av grunnen til at vi ikke har gjort noe med de.

Hun forteller videre at mange stedsnavn på Svalbard er i historiske betydninger, noe som også er tilfellet for disse. Negerfjellet har fått navnet sitt etter sorte skiferbergarter. Det samme gjelder for Negerpynten, som kommer av det engelske ordet «Negro Point». Navnet ble gitt av engelske sjømenn tidlig på 1600-tallet.

Øien Ørvoll er klar over at det har vært flere tilfeller de siste årene hvor ordet "neger" har blitt oppfattet uheldig.

- Vi er klar over det. Dersom det skulle være sånn at noen reagerer på disse navnene skal vi selvfølgelig se nærmere på det.

- Burde blitt etterlatt i historien

Rune Berglund Steen er leder for Antirasistisk senter i Oslo. Har mener stedsnavnene er uheldige, men at det finnes langt viktigere kamper å kjempe.

- Først og fremst tenker jeg at ordet neger er et ord som burde blitt etterlatt i historien. Det er et ord mange afrikanere opplever som negativt, og burde ikke gis legitimering gjennom stedsnavn.

Berglund Steen legger til at han aldri har hørt noen som har reagert på disse stedsnavnene på Svalbard. Edgeøya er ubebodd, og det er meldeplikt til Sysselmannen om man skal dit. Altså er det ikke hvermansen som setter sine ben på øya.

- Dette går inn i den lange debatten om ordet neger. De aller fleste som bruker ordet mener ikke noe negativt med det, men gjennom årenes løp har det vært et negativt ord.

Han trekker fram at neger ble brukt om afrikanere som var slaver, og dermed betegner mennesker som var eiendeler og varer.

- Vi etniske nordmenn liker å tenke at ordet har en nøytral klang, men det stemmer ikke for de fleste med afrikansk bakgrunn.

- Polarinstituttet måtte gjerne ha ryddet opp i navnen og endret de, men det er ikke det som står øverst på listen over kamper vi vil bruke tid på, avslutter han.

Tidligere har SOS rasisme ønsket å skifte navn på hytteområdet Negerlandsbyen på Kvamskogen i Hordaland.

Grunnen var at de mente at ord som neger ikke burde være en del av det norske språk.

Kommentarer til denne saken