- Det var ubeskrivelig godt å se Norge igjen

Stuert Ronny Hodneland (th) og lærling Joakim Nerland er glade for å være tilbake i Norge etter å ha ligget drøyt tre uker i arrest i Murmansk. Foto: Ola Solvang

Stuert Ronny Hodneland (th) og lærling Joakim Nerland er glade for å være tilbake i Norge etter å ha ligget drøyt tre uker i arrest i Murmansk. Foto: Ola Solvang

Artikkelen er over 3 år gammel

Etter tre og ei halv uke i arrest i Russland kom reketråleren «Remøy» til Tromsø lørdag morgen.

DEL

Klokka 07.45 lørdag morgen klappet tråleren til kai ved Solstrand i Tromsdalen. For stuert Ronny Hodneland og resten av mannskapet var det en nærmest ubeskrivelig følelse å få norsk jord under føttene igjen.

- Vi har hatt det greit, men det har vært ei tid preget av usikkerhet. Nå føles alt veldig bra, og når jeg lander på Ålesund lufthavn klokka 1815 i kveld står familien og venter på meg. Sønnen min på ni har vært veldig spent på når pappa skulle komme hjem, sier Hodneland til Nordlys.

Arrestert etter tabbe

Tråleren Remøy ble oppbrakt og arrestert av russisk kystvakt 10. mai. Ifølge fiskebat.no var årsaken en formalitetsfeil i lisensdokumentene som tråleren må ha for å fiske i russisk sone.

- Vi har hatt lisens fra norske myndigheter, men Fiskeridirektoratet hadde ikke klarert forholdet med russerne. Vi var derfor i god tro, sier Olav Remøy, som er styreleder for rederiet.

Lørdag morgen sto han på kaia i Tromsø sammen med daglig leder Kristin Remøy, for å ta i mot tråleren.

- Utrolig godt

- Det er utrolig godt å ha de tilbake igjen. Dette har vært noen krevende dager både for mannskapet og rederiet, sier Olav Remøy.

Han roser norske myndigheter for arbeidet med å rydde opp.

Skipper Kjetil Ervik forteller at konsulatet i Murmansk gjorde en stor innsats for at mannskapet på båten ikke skulle lide noen nød.

- De bisto oss med alt, og gjorde en fantastisk jobb. Vi led ingen nød, men det er klart at usikkerheten var en belastning, sier skipperen.

Ut på nytt tokt lørdag

Stuert Ronny Hodneland fikk kjent på usikkerheten.

- Det var det som slet. Flere ganger fikk vi informasjon om at ting var i ferd med å ordne seg. Så kom det kontrabeskjed, og det utløste noen tunge stunder. Nå er vi imidlertid bare glade. Det skal bli godt å komme hjem, sier stuerten.

Det blir ikke noe langt landligge i Tromsø for tråleren. Nytt mannskap kom opp lørdag, og etter planen skal tråleren seile ut allerede lørdag kveld.

- Men denne gangen skal vi ikke inn i russisk sone, sier styreleder Olav Remøy.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken