Russland krever 90 millioner i kausjon for oppbrakt norsk tråler

Artikkelen er over 2 år gammel

Russland krever omkring 90 millioner kroner i kausjon for å slippe fri reketråleren «Remøy».

DEL

Det er nettstedet til havfiskeflåtens organisasjon, fiskebåt.no som melder dette.  Tråleren ble oppbrakt og bragt inn til Murmansk i arrest 11. mai, og der har tråleren ligget siden. De var på veg hjem for mannskapsskifte, da de ble stoppet i et kontrollpunkt av den russiske kystvakta.Tråleren har et mannskap på 17 personer. To av dem er fra Færøyene, og resten er norsk.

Årsaken til at tråleren ble oppbragt, er ifølge fiskebåt.no at det har vært en formalitetsfeil i lisensdokumentene.  Slike lisenser er et forhold mellom Norge og Russland. Rederiet hadde søkt norske myndigheter om å fiske på en norsk rekekvote i russisk sone.

I søknaden til det norske Fiskeridirektoratet hadde rederiet bare krysset av for at de skulle fiske reker i russisk sone, og ikke andre ting.

Men ifølge adm.dir. Audun Maråk i Fiskebåt, så har Fiskeridirektoratet krysset av feil i de dokumentene som de sendte over til russiske fiskerimyndigheter. De hadde ikke krysset av for rekefiske. Lisensen som kom tilbake, var for å fiske torsk og hyse.

Rederiet har trodd at lisensen var i orden og har rapportert om sine rekefangst daglig til både norsk og russiske fiskerimyndigheter. Maråk mener det er norske myndigheter som har ansvaret for den situasjonen som er oppstått.

Både UD og norske fiskerimyndigheter jobbar for å få båten frigitt. Det russiske kausjonskravet på 90 millioner er mer enn 10 gangar større enn fangstverdien om bord i båten.

Både rederiet og det norske generalkonsulatet i Murmansk har sørget for at mannskapet blir tatt godt vare på.

- Det er ingen tvil om at dette er en stor belastning for både mannskapet og reiarlaget. Deror er det viktig at saken får en snarlig løsning, sier Maråk.

Artikkeltags