Fiskeren Inge utfordrer myndighetene: - Jeg har tenkt på dette lenge, og nå er tida moden

SPENSTIG: Inge Harald Pedersen søker trålkonsesjon og vil levere alt i Finnmark.

SPENSTIG: Inge Harald Pedersen søker trålkonsesjon og vil levere alt i Finnmark. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Fisker og trålskipper Inge Harald Pedersen (55) utfordrer fiskerimyndighetene.

DEL

Mens protestene ljomer mot regjeringas forslag om å fjerne trålernes plikt til å tilby fisken de fanger til lokale industrianlegg langs kysten, så ser mangeårig fisker og trålskipper Inge Harald Pedersen fra Trollvik ved Finnsnes muligheten for å utnytte situasjonen.

LES: Nordnorsk opprør mot Sandberg

Alt til Finnmark

Pedersen har gjennom selskapet Aries DA søkt fiskerimyndighetene om trålkonsesjon for torsk, og presenterer en modell der all fisken leveres i Finnmark – levende, fersk eller fryst. 

- Jeg er villig til å utfordre systemet, og jeg tror det blir vanskelig å si nei og avslå søknaden min slik situasjonen er nå, sier han.

Det har ikke vært delt ut nye torsketrålkonsesjoner siden 80-tallet, men Pedersen er likevel optimist.

- Jeg har tenkt på dette lenge, og nå er tida moden. Med det som skjer i næringa nå bør det være muligheter. Trålerne har misbrukt rettighetene sine når de ikke leverer fisken der de skal, sier han.

Liker planen

Pedersen har allerede vært i kontakt med ordførerne i Gamvik og Vardø om saken, og de er naturligvis positivt stemt for noe som kan komme fiskeindustrien i deres lokalsamfunn til gode.

- Det er veldig flott at han forplikter seg til å levere i Finnmark. Regelverket er blitt uthulet, og vi har en industribedrift i Vardø som får for lite fisk. Vi er spent på hvordan det går med denne konsesjonssøknaden, og stiller oss positive til den, sier ordfører Robert Jensen i Vardø.

LES OGSÅ: Slik demonstrerte vardøværingene

God butikk også

Skulle Pedersen vinne fram med søknaden, så er planen å investere i et moderne fartøy og drive en virksomhet som i tillegg til fisket også handler om å være en del av beredskapen for oljeindustrien, være et skoleskip og kunne delta i forskningsoppdrag.

- Jeg vil få til noe nytt, og forretningsideen er klar, sier han.

- Er det for å hjelpe Finnmark eller for å tjene penger selv du prøver på dette?

- Det er selvfølgelig en butikk i dette, man må drive med overskudd. Men det har også å gjøre med framtida for landsdelen vår og at vi må ha arbeidsplasser her nord. Det er for galt at trålernæringa kynisk kan uthule og kvitte seg med forpliktelsene, og tjene seg søkkrike på fellesskapets ressurser, sier Inge Harald Pedersen.

Ikke hverdagskost

Seniorrådgiver Rune Rasmussen i Fiskeridirektoratet region nord bekrefter at man har mottatt konsesjonssøknaden fra Pedersen.

- Det er svært sjelden at vi får inn en slik søknad om torsketrålkonsesjon. Jeg tror det er første gang jeg ser en slik sak, sier han.

Sjansen for at den skal bli innvilget tør ikke Rasmussen si noe om. Saken vil bli sendt til Fiskeridirektoratet i Bergen og behandlet der. Men han forklarer at ettersom alt av fiskekvoter er fordelt innenfor de tillatelsene som er gitt, og det ikke er lyst ut noen nye tillatelser, så må det eventuelt gjøres en omfordeling dersom søknaden innvilges.

- Dette kan bli et politisk spørsmål, jamfør ordlyden i deltakerloven om at tildeling av nye spesielle tillatelser skal foretas av departementet, sier Rasmussen.

Artikkeltags