Gå til sidens hovedinnhold

Oppdrettsnæringen bruker over 100 millioner liter diesel årlig. Rapport viser at de kan kutte mesteparten

Artikkelen er over 3 år gammel

Elektrifisering av oppdrett kutter store CO2-utslipp.

(Nord24)

TROMSØ (Nord24.no): Det er høye ambisjoner for elektrifisering av fiskeoppdrett både i oppdrettsnæringen og fornybarnæringen. Under Arendalsuka lanserte Energi Norge og Sjømat Norge en ny rapport som viser at dette er fullt mulig.

Rapporten er utarbeidet av DNV GL, og viser hva det koster å elektrifisere sjøbaserte oppdrettslokaliteter i Norge. Rapporten konkluderer med at det både er lønnsomt og miljøvennlig å bytte ut dieselaggregater med strøm fra land.

Konsulent i DNV GL, Matias Boge Krogh, presenterte rapporten.

– For de fleste lokaliteter ser det ut til at det vil være penger å spare på elektrifisering, sett i et lengre levetidsperpektiv for anleggene, sa Matias Krogh Boge i DNV GL under lanseringen, ifølge en pressemelding.

Stort potensial 

Norge har over 1000 oppdrettsanlegg som bruker over 100 millioner liter diesel årlig. Rapporten viser at 80 prosent av produksjonen kan elektrifiseres på tilnærmet kommersielle vilkår. Dette vil kutte 230.000 tonn CO2-utslipp årlig, samt redusere støy og dieselsøl ved anleggene.

Ole Johan Sagen som er forretningsutvikler i selskapet Lingalaks i Hordaland kunne meddele at de allerede har elektrifisert seks av ni oppdrettsanlegg, og at han har tro på nærmere 100 prosent elektrifisering i Norge.

– Jeg tror vi kommer til å bevege oss over 80 prosent og det kommer til å bli et stort trykk på produsenter som ikke elektrifiserer anleggene sine. Blant annet fordi forbrukerne blir mer og mer miljøbevisste, sa Sagen, ifølge meldingen.

Her er rapporten

Kommentarer til denne saken