- Det var et skikkelig basketak, sier Bjørnås til Nordlys og flirer.

Fredag ettermiddag var han og svigersønnen Andreas Stormvinge og fisket i Faksfjord i Dyrøy i Troms. I utgangspunktet var det torsk de hadde siktet seg inn på, men plutselig rykket det ut usedvanlig godt i fiskestanga.

- Det «høgde til» hos svigersønnen min. Da skjønte jeg at dette måtte være kveite, forteller Bjørnås.

Nesten 100 kilo

Det hadde han rett i. I én time holdt de på før de fikk baksert fisken om bord i båten. Da fikk de seg litt av en overraskesle.

- Det var ikke bare å få den i båten og det var så vidt kroken hang fast i kjeften på den. Jeg hadde heldigvis en storkrok i båten som fikk festet i den og til slutt greide vi å dra henne opp, sier Bjørnås.

Da de fikk kveita på vekten, viste den hele 97 kilo. Aldri før har Bjørnås vært borti en fisk på den størrelsen. Ei heller svigersønnen, som opprinnelig er fra Överkalix i Nord-Sverige.

- Han er en ivrig fisker og er ofte her på besøk. I fjor sommer fisket vi i Överkalix da jeg fikk en storgjedde som han aldri har fått før. Så nå tok han igjen på min hjemmebane, kan du si, forteller Bjørnås.

Saken fortsetter under bildet.

- Blir nok noen måltider

Da Nordlys snakket med ham lørdag formiddag, var kveita sløyd og hengt opp utenfor hytta i Kastneshavn.

- Vi skal dele den opp, skjære den i skiver og fryse ned. Det blir nok noen måltider av det, sier Bjørnås og flirer.

Selv om 97 kilo er sjelden kost for en kveite, i alle fall tatt på stang, er det ikke rekord.

Den foreløpige stang-rekorden tilhører tyske Reinhard Wurhmann som i 2011 tok en 245 kilo tung kveite på fiskeferie utenfor Senja. Fangsten ble sågar omtalt i britiske Daily Mail.

Den desidert største kveita tatt i Norge, ble imidlertid tatt med garn. Det var utenfor Sørøya i Vest-Finnmark i 2013. Da fisket 29 år gamle Tom Richard Kristiansen opp en tre meter lang kveite på hele 314,5 kilo, skriver VG.