Skal bremse alarmerende lærermangel

LÆRERUTDANNING: Daglig leder Vidar Gunnberg i Studiesenteret Finnsnes og ordfører Geir Inge Sivertsen vil bremse lærermangelen.

LÆRERUTDANNING: Daglig leder Vidar Gunnberg i Studiesenteret Finnsnes og ordfører Geir Inge Sivertsen vil bremse lærermangelen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Starter lærerutdanning med hjelp fra «søringer».

DEL

Studiesenteret Finnsnes kunne torsdag gå ut med en gladnyhet om at de endelig har fått på plass tilbud om lærerutdanning i Midt-Troms, med oppstart neste høst. Det skjer etter at det er inngått avtale med Høgskolen i Sørøst-Norge på Notodden om nettstøttet grunnskolelærerutdanning for 1.-7.trinn.

- Jeg er kjempeglad for at vi har fått dette til, og jeg tror vi får enormt mange søkere. Allerede nå i november starter vi med prekvalifiseringskurs i matematikk, sier daglig leder Vidar Gunnberg i Studiesenteret.

Ikke napp hos UiT

I to år har Studiesenteret jobba med å få til et slikt desentralisert tilbud i samarbeid med Universitetet i Tromsø, uten å lykkes.

- Vi har jobba med UiT for å få etablert utdanninga her, men har ikke fått dette til tross vår tilknytning til dem. Så da har vi gått utenfor landsdelen, sier ordfører Geir Inge Sivertsen i Lenvik kommune, som er hovedeier i Studiesenteret.

En av grunnene til at UiT ikke ville være med på dette skal være at man anser Midt-Troms for å være for nært Tromsø, slik at studenter fra denne regionen kan ta lærerutdanninga på universitetet.

- Men vi trenger et tilbud til de som jobber som ufaglærte her i regionen, og de som av hensyn til familie eller av andre grunner ikke har anledning til å studere i Tromsø, sier Sivertsen.

Økende lærermangel

Han peker på at behovet for utdannede lærere er så stort at man er nødt til å gjøre noe.

- Vi vil på sikt mangle 100 lærere i Midt-Troms. Alle steder utenom Tromsø sliter med å rekruttere lærere. Spesielt ute i distriktene, men vi merker også at vi på Finnsnes og Silsand sliter med å få tak i faglærte, sier han.

Det nye studietilbudet skal bøte på dette. Erfaringene fra den desentraliserte sykepleierutdanninga er at 90 prosent av studentene blir værende og jobbe i regionen etterpå, så sannsynligheten for at også lærerne blir værende regnes som høy.

- Studiesenteret og tilbudene her er en veldig viktig brikke for at vi skal få vekst i regionen, sier Sivertsen.

Grunnskolelærerutdanninga er en femårig master, og for å komme inn på studiet kreves generell studiekompetanse, med karakterkrav i matte og norsk, og minst 35 skolepoeng.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken