- Ei stor bør er tatt av skuldrene mine

Mannen har hatt det tøft etter fugledrapene på Shell-taket.

Mannen har hatt det tøft etter fugledrapene på Shell-taket. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Frikjent for fugledrap.

DEL

Senja tingrett frifinner mannen som var tiltalt etter fugledrapene på Shell-taket på Finnsnes i fjor. 

- Dette er svært gledelig. Han var en svært lettet mann da jeg informerte ham om resultatet, sier mannens forsvarer Mads Wallerheim.

- Rettferdigheten seiret

Den tidligere Shell-ansatte har hatt et tøft år etter at han ble filmet da han tok livet av terneunger på taket over bensinpumpene, og han ønsker fortsatt ikke stå fram offentlig med navn og bilde etter all hetsen han har fått.

- Jeg bærer ikke nag til noen. Nå ønsker jeg bare å legge dette bak meg. Jeg er veldig lettet over dommen. Det er godt at rettferdigheten seiret til slutt, og jeg vil takke alle som har støttet meg. Ei stor bør er tatt av skuldrene mine, sier mannen til Nordlys.

- Hvordan feirer du dette?

- Jeg feirer med å tenke på andre ting, sier han.

Mannen risikerte ei bot på 24.000 kroner om han ble dømt for brudd på Dyrevelferdsloven og Naturmangfoldloven.

Ikke drapshensikt

Senja tingrett har trodd på mannens forklaring, og legger til grunn at tiltalte ikke hadde til hensikt å drepe fugler da han gikk på taket.

«Retten er enig i at det framstår som et ugunstig tidspunkt å gå på taket å sjekke lekkasje, når det er hekketid med aggressive fugler. Det framstår imidlertid som et enda mindre gunstig tidspunkt om formålet er å drepe terner. Dette var en fredags ettermiddag i fint vær, med mange mennesker i gatene og rundt Shell», heter det i dommen.

Rom for feil

Retten mener det var riktig av ham å gripe inn og avlive fuglene når han oppdaget at de var sterkt skadet, selv om man mener at bruken av ei rive til å hakke den ene fuglen til døde med ikke var en hensiktsmessig metode.

«At tiltalte brukte riven på den første fuglen i stedet for å slå den eller knekke nakken, må karakteriseres som en feilvurdering som det må være rom for, uten at det skal karakteriseres som grovt uaktsomt og dermed straffbart», lyder det.

Artikkeltags