Gå til sidens hovedinnhold

Finnmarkssykehuset: Vil ikke ha hjertesenter i Nordland

Finnmark kan ikke gi sin støtte til opprettelsen av et PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset.

Artikkelen er over 4 år gammel

– Finnmarkssykehuset har forståelse for at både pasienter og ansatte i Nordland ønsker å opprette et behandlingstilbud nærmere der de bor. Det er imidlertid viktig at slike endringer i tjenestetilbudet i regionen ikke forringer verken det totale tilbudet eller tilbudet til den sykeste og mest perifert beboende befolkningen; Finnmarkspasientene.

Det skriver administrerende direktør ved Finnmarkssykehuset, Eva H. Pedersen, i sitt svar til høringsnotatet «Hjerteinfarkt og perkutan koronar intervensjon. Et likeverdig tilbud i Helse Nord? Bør det opprettes et PCI-tilbud ved Nordlandssykehuset?»

Kort sagt ser Helse Nord på mulighetene for å opprette et hjertesenter ved Nordlandssykehuset (NLSH) i Bodø, og blant annet Finnmarkssykehuset har svart på høringen.

Flere grunner

Pedersen viser til at Finnmark fortsatt har den høyeste dødeligheten for hjerteinfarkt i landet og at fylket ligger langt vekk fra Nordland – og også fra Universitetssykehuset i Tromsø (UNN) som allerede har et PCI-tilbud.

– Rapporten dokumenterer ikke en styrking av det totale tilbudet i regionen, verken faglig eller økonomisk. Rapporten beskriver heller ikke hvilken konsekvens en oppbygging av et PCI-tilbud ved NLSH vil kunne få for PCI-tilbudet ved UNN. Med bakgrunn i denne rapporten støtter ikke Finnmarkssykehuset opprettelsen av et PCI-tilbud ved NLSH, skriver Pedersen videre i høringssvaret.

Finnmarkssykehuset vil heller støtte en videre utvikling av tilbudet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø ved at det innføres planlagt drift også i helgene.

– Vil svekke fagmiljøet

Heller ikke UNN-direktør Tor Ingebrigtsen vil ha et slikt senter i Bodø og mener det vil gi et dårligere tilbud til hele landsdelen.

– Det vil tappe fagmiljøet i hele Nord-Norge. Antallet pasienter vil bli så redusert at evnen til å behandle de mest kompliserte tilstandene vil svekkes. Dette vil igjen svekke vår evne til å gi et like godt tilbud til pasienter i hele regionen, og vi frykter at flere av de sykeste pasientene vil få et dårligere tilbud, sier Ingebrigtsen til Nordlys.

 

Kommentarer til denne saken