(iFinnmark): Det skriver The Independent Barents Observer (BO). Utenriksdepartementet (UD) sier de ser alvorlig på hendelsen, som fant sted forrige uke.

– De er involvert i Fylkesmannens arbeid med atomsikkerhet. Begge har lang erfaring med norsk – russisk samarbeid langs grensen. Vi har bedt russiske myndigheter utdype om bakgrunnen, sier departementet i en e-post til BO.

Ekspertenes identitet, hvor lenge de ble holdt tilbake og hendelsens dato er ikke blant detaljene som UD eller Fylkesmannen har ønsket å oppgi ovenfor BO. Fylkesmann Ingvild Aleksandersen sier hun nå har alle sine folk tilbake i Finnmark.

Russlands grensevakt hører under landets sikkerhetstjeneste FSB.

Det årlige møtet i den norsk-russiske atomsikkerhetskommisjonen fant sted i Murmansk tirsdag 4. september. Statssekretær Audun Halvorsen var i Russland hele forrige uke. Andrejevbukta i Murmansk fylke med sitt lager av radioaktivt avfall var blant stoppestedene.

Det skriver UD i en pressemelding.

– Atomsikkerhetssamarbeidet mellom Norge og Russland er en sentral dimensjon i det bilaterale forholdet, og bidrar til sikkerhet og tillitsbygging på begge sider av grensen, sier Halvorsen i pressemeldingen.