Gå til sidens hovedinnhold

500 gikk i fakkeltog mot mobbing - måneden etter ble kommunen anmeldt og dømt for ikke å ha stanset mobbing

Artikkelen er over 5 år gammel

Sør-Varanger må betale 50.000 kroner til statskassen for å ha unnlatt å sette inn effektive tiltak mot mobbing av en elev.

Bare tre andre norske kommuner er tidligere dømt til å betale en slik bot: Høyanger, Narvik og Andøy.

Foreldrene anmeldte Sør-Varanger kommunen i desember 2014. De hadde klagd gjentatte ganger over en periode på fire år, men mobbingen lot ikke til å opphøre.

Bare en måned tidligere gikk 500 folk i Kirkenes sammen i fakkeltog mot mobbing.

Det skriver iFinnmark.

– Trist å se

Elevens mor er lettet over utstedelsen av boten.

– Med et så stort forelegg så har vi fått en endelig bekreftet at skolen har brutt opplæringsloven. Det er trist å ta saken så langt og selvfølgelig også veldig trist for å oss å se at skolen har begått lovbrudd mot barnet vårt,sier moren til NRK.

Politifullmektig ved Østfinnmark politidistrikt David Schiøtt sier størrelsen på boten reflekterer alvorligheten.

– Vi har sett på de andre sakene, til sammen tre tilfeller, hvor man har gjort en konkret vurdering av alvorlighetsgraden på brudd på opplæringsloven og sett på hva den enkelte elev har blitt utsatt for. Det er en vurdering opp mot alvorlighetsgraden i de forskjellige sakene, sier Schiøtt til NRK.

Høye mobbetall

Mobbing er relativt vanlig i Finnmark. Over 40 prosent av spurte foreldre i Finnmark sier at de vet om barn som har blitt utsatt for mobbing på Internett.

Det skriver Altaposten.

På landsbasis er tallet 30 prosent. Undersøkelsen om mobbing blant barn i sosiale medier er utført av Synovate på oppdrag fra Gjensidigestiftelsen.

Hammerfest sliter fortsatt med høye mobbetall og karakterer under gjennomsnittet. Det viser tilstandsrapporten for fjoråret.

Tre av 13 sjuendeklassinger i fylket som blir mobbet, bor i Hammerfest. Nesten ti prosent av elevene på 7. trinn i Hammerfest har blitt mobbet.

En fjerdedel av undervisningstimene blir brukt til spesialundervisning. Det er nesten dobbelt så mye som gjennomsnittet nasjonalt.

Kommentarer til denne saken