- Vi vet hvem eierne er

Alta Skiferbrudd SA har funnet alt fra busser til badekar og campingvogner i Altas skiferfjell. I tillegg står det biler med både batteri og olje, noe som kan være farlig. (Foto: Willy-Einar Hågensen)

Alta Skiferbrudd SA har funnet alt fra busser til badekar og campingvogner i Altas skiferfjell. I tillegg står det biler med både batteri og olje, noe som kan være farlig. (Foto: Willy-Einar Hågensen)

Artikkelen er over 4 år gammel

Dumper tonnevis.

DEL

Alta Skiferbrudd har funnet alt fra busser til badekar og campingvogner i sine brudd.

Det skriver iFinnmark.

- Utrolig hva folk får seg til å gjøre

Alta kommune, Fefo (Finnmarkseiendommen) og skiferbruddet har startet registrering av skrotet i skiferfjellet da de har kommet over flere ubehagelige funn i det siste.

 - Det er utrolig hva folk kan få seg til å gjøre, kjøre forbi søppelplassen for å forsøple arbeidsområder og populære turområder. Det er biler, busser, utrangerte campingvogner, badekar, møbler, scootere mm, skriver Alta Skiferbrudd SA på Facebook-siden sin.

Daglig leder i Alta Skiferbrudd Willy-Einar Hågensen sier at dette er utidig og skadelig forsøpling.

 - Vi syns ikke noe om det. Jeg syns at det er utidig at folk kjører ut med skrotet til arbeids- og turområder i stedet for å kjøre det til der det skal kastes. Det er ikke pent. Det er også lagt igjen biler med både batteri og olje. Det kan oppstå lekkasjer og det forurenser naturen, sier Hågensen.

Hågensen forklarer at de utsatte stedene er Pæska, Stilla og Detsika, og at fenomenet har vært et evig problem.

 - Det har vært sånn i mange år. Vi har ryddet opp for flere år siden, men nå har problemet kommet tilbake igjen, forteller Hågensen.

Vet hvem eierne er

Det eierne kanskje ikke tenker på, er at de er lette å spore opp.

 - Vi vet hvem eierne er. Vi finner dem igjennom det offentlige register med registreringsnummeret, chassisnummeret og understellsnummeret. Andre er det litt vanskeligere å finne ut av, men det er alltid noen som vet noe. Vi skal finne mesteparten av eierne, forteller Hågensen.

Appellerer til publikum

Han vil appellere til de som har forsøplet i skiferbruddene til å komme og hente det så snart som mulig for å unngå konsekvenser.

 - Om det er noen som føler de har etterlatt skrot, bør de få det fjernet med en gang. Alt skal registreres i disse dager. Vi setter i gang med opprydningen i samarbeid med kommunen nå i høst, hvoretter kommunen vil ta kontakt med eierne med pålegg om fjerning i henhold til forurensningsloven, sier Hågensen.

Etter planen skal opprydding være gjennomført i løpet av høsten 2015.

Artikkeltags